Stefan Löfven prickas för sjunde gången av konstitutionsutskottet, värste statsministern någonsin.

Av | juni 8, 2018

Under gårdagen så samlades alla partierna konstitutionsutskottet till en presskonferens, där de berättade att alla partier stod bakom uttalandet de skulle framföra.
Uttalandet handlade om IT-skandalen i Transportstyrelsen och att KU nu i sitt betänkande riktar skarp kritik mot flera ledande socialdemokrater bland annat Anders Ygeman och Anna Johansson. Men även Stefan Löfven får kritik och prickas, för sjunde gången. Med detta är nu den statsminister som fått mest enig kritik från KU genom tiderna.

Om Anna Johansson skriver KU följande: ”Frågan om att Transportstyrelsen medvetet agerat på ett sätt som medfört risker för rikets säkerhet togs inte upp mellan henne och hennes dåvarande statssekreterare. Det är enligt KU uppseendeväckande. Ansvaret för den bristfälliga relationen dem emellan är statsrådets”.

Hård kritik får även Anders Ygeman och KU skriver följande om honom: ”Granskningen visar att dåvarande inrikesminister Anders Ygeman förhållandevis tidigt blev informerad av sitt departement om det inträffade. Han bör då ha varit tillräckligt insatt för att förstå behovet av att följa utvecklingen och säkerställa att berörda departement och Statsrådsberedningen blev informerade. Justitiedepartementet, och kanske främst inrikesministerns statssekreterare, brast i dessa avseenden. Statsrådet bär ansvaret för dessa brister.”

Att Stefan Löfven än en gång prickats av KU är något som påpekades av politiska motståndare i sociala medier.
Niklas Gillström skriver på Twitter: “Stefan Löfven prickas i dag för sjunde gången. Löfven är den statsminister som genom tiderna har fått mest enig kritik från Konstitutionsutskottet.”

Däremot slipper försvarsminister Peter Hultqvist helt kritik av ett enigt KU som bedömer att han agerat på de uppgifter han fått.
Det är bara på en punkt som åsikterna går isär, det är Centerpartiets ledamot som avviker. Det gäller ansvaret hos den förra regeringen, som leddes av Fredrik Reinfeldt (M).
KU skriver i sitt pressmeddelande: ”KU är enigt i alla ärenden utom ett i granskningen. Centerpartiet reserverar sig mot utskottets ställningstagande i granskningen av förra regeringens agerande kring Transportstyrelsen och informationssäkerhet”.

Även biträdande ordförande Björn von Sydow beskriver vid pressträffen att informationssäkerheten under regeringen Reinfeldt som ”allmänt eftersatt”. Han kritiserar dåvarande it-minister Anna Karin Hatt, som enligt honom ”lämnat bristfälliga uppgifter”, vid utfrågningen.
Han säger: “Det är olyckligt och det har försvårat vårt arbete.”
Den beskrivningen ställer sig alltså Centern inte bakom, och om man går till betänkandet så framgår det tydligare vad oenigheten gäller. Center-ledamoten Per-Ingvar Johnsson skriver där att han inte kan ställa sig bakom delar som rör Anna-Karin Hatts roll.

Per-Ingvar Johnsson skriver: “I detta avseende är betänkandet i väsentliga delar missvisande.”
Han fortsätter: “Det är väsentligt viktigare, som noterats vid utskottets granskning, att statsrådet aktivt medverkade i att förbättra samhällets informationssäkerhet, än att nästan åtta år efter sitt förordnande komma ihåg om ordet informationssäkerhet fanns med hennes förordnande”.

https://nyheteridag.se/stefan-lofven-prickas-for-sjunde-ga…/
https://www.svt.se/…/i…/ku-enigt-i-kritiken-med-ett-undantag
https://www.riksdagen.se/…/kus-granskning-av-regeringen-ar…/
http://www.riksdagen.se/…/01.-…/201718/ku20_pressupplaga.pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *