Tino Sanandaji – Wolodarskis spred lögnen att Sandviken enligt nationalekonomiska kalkyler tjänar 500 miljoner på flyktingar…

| 9 juni, 2018

 

Dagens Nyheter gör ett reportage om Sandvikenrapporten om 500 miljoner i vinst. DN kapitulerar genom att låta Ruist beräfta att rapporten är pseudovetenskapligt skräp, som jag skrev fyra år sen. Men i stället för självkritisk försker de misstänkliggöra mig. Skandalen är inte att DN ljög utan att jag rättade deras agendasättande och citerades av SD.

”Sandvikenrapporten kanske föddes i kommunen och på DN:s nyhetssidor. Men det var via Tino Sanandajis plattformar som den fick evigt liv….Han är nationalekonom som, även om han själv aldrig forskat om migrationens kostnader, är en av de mest profilerade debattörerna bland dem som vill se en kraftigt minskad invandring…Bland dem som sprider vidare hans kritik finns bland annat flera ledande sverigedemokrater och partiets officiella konto på Twitter.

***

”Heja Jimmie! Heja Jimmie!”

Meteorologerna har varnat för regn men när Jimmie Åkesson kliver upp på scenen i Almedalen spricker molnen upp…En halv miljard kronor, säger partiledaren och visar att han knappt kan hålla sig för skratt….Sverigedemokraterna tar upp Sandvikenrapporten på nytt när de senare samma år lanserar en reklamfilm inför valet. I den använder de bilder på både DN:s artikel, Tino Sanandajis blogginlägg”

Låt mig berätta något reportern inte vet. När Åkessons höll detta tal 2014 arbetade jag på Institutet för Näringslivsforskning. Min chef var professor Magnus Henrekson, en framstående nationalekonom.

Jag lyssnade själv inte på talet, men Åkesson citerade tydligen min kritik mot DN och nämnde mig flera gånger. Det fick jag nämligen höra av Magnus Henrekson, då Peter Wolodarski under talet satt och frentiskt sms:ade min chef att jag skadade forskningsinstitutets anseende.

Wolodarskis spred lögnen att Sandviken enligt nationalekonomiska kalkyler tjänar 500 miljoner på flyktingar, vilket omedelbart citerades av regeringen som stöd för deras flyktingpolitik. När jag fullfyllde min skyldighet som forskare och avslöjade felet vägrade DN rätta. I stället är deras lösning att kontakta min chef och försöka förstöra min karriär med hint att media kan attackera forskningsinsitutetet om jag fick vara kvar.

Sanandaji och Henrekson

Nu är Henrekson en seriös forskare med ryggrad, så detta skadade i stället Wolodarskis anseende, inte min. Men så agerar media bakom scenerna. DN trodde väl att deras mafiametoder skulle skrämma mig till tystnad, och förstår i så fall inte hur kurders psykologi fungerar.

 

Jag och Henrekson har förresten fått tre forskningsartiklar publicerad senaste månader och har fler på gång, som jag skriver om imorgon.

Tino Sanandaji
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •