Dagens Nyheter: Faktiskt helt fel av Hanif Bali om ”abnormt höga nivåer” i asylprognos?

av | 30 juli, 2018

DN tar sig för att faktagranska att Hanif Bali (i kölvattnet av Migrationsverkets prognos från gårdagen) kallar asylvolymen för 2018 abnorm. Fokus ligger på om prognosen för 2018 avviker ”abnormt” från övriga år i en serie från 1984 till 2017.

Låt oss jämföra med en känd svensk samtida manlig fotbollsspelare. Utan att känna till dennes lön antar jag att den under de senaste 10 åren kan ha varierat, faktiskt både upp och ner. I relation enbart till dennes lön kan nog de flesta åren inte betraktas som ”abnorma”. Men i relation till en vanligt yrkesverksam person i Sverige?

Nu vet jag inte vilken jämförelse Bali hade i tankarna. Man kan tänka sig flera. En att 2000-talet som helhet sticker ut jämfört med 1980- och 1990-talet, undantaget åren för Balkankriget. En annan att glaset börjar närma sig bredden för vad Sverige klarar i termer av integration. En tredje Sverige sett i relation till övriga Europa.

Tänk om Dagens Nyheter och för den del andra traditionella medier kunde fokusera på effekterna av invandringen de senaste 20-30 åren och kanske framför allt sedan början av 2000-talet istället för denna ständigt återkommande semantik som inte för utvecklingen i landet framåt en endaste millimeter.

Tre diagram att beskåda och fundera på abnormitet eller ej. Notera som sagt tiden före och efter millennieskiftet. Från Eurostat har jag bara data från 2009 och framåt. Den streckade linjen är prognosen på 23.000 asylansökande 2018.

Länk till FB-inlägg av Hanif Bali:
https://www.facebook.com/hanif.bali/posts/10155773577055686

Länk till DN (som av någon outgrundlig anledning inte verkar ligga bakom betalvägg, inte i min apparatur i alla fall):
https://www.dn.se/…/faktiskt-helt-fel-av-hanif-bali-om-abn…/

Av Lars Lindgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *