Kommunen förlorar en miljon på Attefallshusen som skulle bli flyktingby

av | 31 juli, 2018

Denna artikel är någon vecka gammal men den visar ändå hur illa det gick för de kommunerna som trodde att de skulle tjäna stora pengar på flyktingmottagningen.
Förra gången som man hörde något liknande var det Sandvikens kommun som 2014 sa att de skulle tjäna en halv miljard på invandringen.
Denna gången är det Kalmar kommun som förlorar en miljon på Attefallshusen som skulle bli flyktingby. Så frågan är nu om dessa kommuner har lärt sig läxan att inte tro på dem som säger att det är ren vinst att ta emot flyktingarna.
Kommunen köpte in 5 stycken Attefallshus för en summa av 390 000 kronor styck, nu är försäljningen klar och en och samma person köpte alla husen för 190 000 kronor styck.

Det är alltså ungefär hälften av vad de kostade som nya 2016. Inte nog med detta, husen har stått oanvända sedan det polska företaget Andrewex, som levererade byggnaderna.
Husen har stått på sågverket i Tvärskog, som har samma ägare som hustillverkaren. Sen så verkar det inte bättre än att kommunen frångick att göra en upphandlingen om Attefallshusen vilket också är något som inte gått rätt till.
Utan det blev den nya ägaren till den krisdrabbade sågen i Tvärskog skulle få leverera.
Flyktingbyn i Påryd var tänkt att så småningom omfatta 10 olika uthyrningsenheter. Den stoppades emellertid av länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen eftersom den gamla industrimark i Påryd, där byggnationen var tänkt att ske, inte undersökts ordentligt.

Ett annat kostsamt inköp under den stora flyktingperioden, Kolbodagården, är framtiden fortfarande osäker. Det köptes in 2015 av Kalmarhem, på order av kommunledningen, för att användas som hvb-hem. Priset var 8 miljoner, som anses som ett rejält överpris. Efter det har det satsats minst lika mycket på upprustning av gården. De ensamkommande flyktingarna har nu flyttat ut från Kolbodagården och byggnaden hanteras av socialförvaltningen. Det har kommit förslag om att göra om gården till seniorboende. Men det kan också bli en försäljning även av det objektet.
Thoralf Alfsson SD motionerade i januari att om att Attefallshusen skulle säljas. vilket de nu också har gjorts.

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/kommunen-forlorar-en-miljon-pa-attefallshusen-som-skulle-bli-flyktingby/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *