Kungliga kronor stals från Strängnäs domkyrka.

av | 1 augusti, 2018

I går kunde man höra om en stöld från Strängnäs domkyrka, den inträffade på tisdagsförmiddagen och polisen larmades.
De sökte efter två misstänkta gärningsmän som setts lämna platsen i båt, i samband med stölden.
Björn Öberg presstalesperson hos polisen sade vid 14.30 att:
“Vi är på plats med flera enheter och vi har spärrat av området för en teknisk undersökning.”
Det ska enligt polisen ha rört sig om två personer som lämnat platsen i en båt som låg precis nedanför kyrkan. De ska ha försvunnit i östlig riktning, åt Stockholmshållet.

Senare under kvällen meddelade polisen att det är två kungliga kronor samt ett riksäpple som stulits från Strängnäs domkyrka. Enligt polisen är det delar av Karl IX och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 som stulits.
Thomas Agnevik polisens presstalesperson säger: “Jag har pratat med en person på länsstyrelsen som säger att det inte går att sätta ett ekonomiskt värde på det här, det är ovärderliga föremål av riksintresse.”
Polisens sökarbete pågår med oförändrad styrka. Några gärningsmän har man inte hittat än.
Thomas Agnevik säger: “Vi kör på för fullt med helikoptrar, flygplan, båtar och patruller på marken.”

Historieprofessorn Dick Harrison är mycket upprörd över gårdagens stöldkupp då kungliga kronor och ett riksäpple stals från Strängnäs domkyrka.
Han säger: “De enskilda objekten är inte så fruktansvärt supervärdefulla som många andra värdesaker, som till exempel i Skattkammaren i Stockholms slott, men det handlar inte riktigt om det. Det här är något som tillhör alla oss.
Förr tillhörde de kungligheter, men idag är det svenskars allmänna tillhörigheter, och rummet som sådant lider ju av en allvarlig skada om man går in och stjäl de här bitarna. Därför är jag upprörd, det är väldigt allvarligt. Och jag misstänker och hoppas att det här kommer att klaras upp på ett eller annat sätt.”

Fortfarande är ingen gripen för den fräcka stölden.
Men något som jag personligen undrar över är hur dessa Riksregalier förvarats, har de dem inte inlåsta på något vis så tycker jag att det är en skandal.
För sådana dyrbarheter får helt enkelt inte försvinna, de är en del av vår nationalhistoria och om de försvinner försvinner också en del av Sveriges historia.
Kan bara citera Facebooksidan Ofredsår när de skriver: “Förhoppningsvis är de inte nedsmälta. Så lämna genast tillbaka dem eller tipsa polisen (11414) om ni vet något!
Annars hoppas jag att Karl IX:s ande hemsöker de skyldiga i evinnerlig tid.”

https://www.svt.se/…/kungliga-kronor-stals-fran-strangnas-d…
https://www.svt.se/…/dick-harrison-stoldkuppen-ar-mycket-al…
https://www.svt.se/…/stold-i-domkyrkan-tjuvar-flydde-med-bat
https://www.facebook.com/Ofredsar/posts/1114405245379885

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *