Uniformerad polis kandiderar till riksdagen.

av | 2 augusti, 2018

Uniformerad polis kandiderar till riksdagen för Medborgerlig Samling. Det här bryter mot polisens krav om opartiskhet och händelsen har utretts internt av polisen.
Varg Gyllander presschef för polisen i Stockholm säger: “Det här är vi helt emot. Man får inte som polisanställd, i uniform, uttrycka några politiska åsikter överhuvudtaget.

Det är på flera turistbussar i Stockholm som en reklamaffisch för partiet Medborgerlig Samling syns. Där en polis poserar i uniform. Ovanför hans huvud står texten: “Vi kommer bygga upp den trygghet som politikerna monterat ner”.
Men att ta politisk ställning, iklädd polisuniform, strider mot polisens krav på opartiskhet. Händelsen har utretts internt hos polisen. Den berörda polisen, Thomas Martinsson, säger att han inte uppfattat att han gjort något fel.

Han säger: “Med den research och den undersökningen jag har gjort så trodde jag att jag inte bröt mot det, utan att jag höll mig på rätt sida.”
SR frågar: “Hur ser du på kritiken som riktas mot dig?”
Thomas Martinsson svarar: “Jag tar den till mig och rättar mig efter den. Jag kommer inte att göra om det.”
I mars förra året inträffade en liknande händelse, då en polis i uniform medverkade i en reklam för Moderaterna och sa att arbetssituationen för polisen försämrats. Händelsen anmäldes till justitieombudsmannen, JO, där polismannen senare fick kritik.

I det här fallet har polisen ansett att det räcker att samtala med den berörda.
Orla Vigsö, professor i media och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs Universitet, som jobbar med politisk kommunikation, är kritisk till reklamaffischen.
Han säger: “Hela förutsättningen för att myndigheten ska kunna fungera är att den är opartisk. Det här kommer att framstå som att det är myndighetens officiella hållning.”

Varg Gyllander säger: “Det är omöjligt att säga hur stor skada det här har gjort för förtroendet, men eftersom vi just nu är i en valrörelse så är det extra allvarligt att använda uniformen i politiska syften.”
Det är konstigt för när polismän kan öppet sympatisera med socialdemokraterna så kommer där inga sådana påståenden.
Det är väl bara det att Medborgerlig Samling inte har de rätta åsikter och ska därmed dömas.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7011933

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *