Stadsmissionen, Malmö stad tillsammans med näringslivet och Arvsfonden ger sig ut för att öka valdeltagandet.

av | 7 augusti, 2018

Nu ger sig Stadsmissionen, Malmö stad tillsammans med ideella krafter, näringslivet och Arvsfonden tillsammans med något de kallar demokratiambassadörer ut för att öka valdeltagandet. Nu under sommaren anordnar Stadsmissionen studiecirklar med fokus på demokratifrågor. Projektet är ett samarbete med Folkuniversitet och en del av Stadsmissionens valsatsning.
Varje studiecirkel har olika teman. Förra veckan diskuterades riksdagens arbete och idag ska deltagarna prata om hur det praktiskt går till att rösta. Valsedlar, röstkort och partiprogram ska diskuteras.

Jim Kamen studiecirkelledare säger: “När vi började sa hälften att de inte tänkte rösta i valet. Det är som att vissa är skrämda inför att gå och rösta. Men nu efter cirklarna säger alla deltagarna att de tänker rösta i september.”
En av deltagarna är Patrik Nilsson. Han tar upp en gitarr och berättar att han egentligen är mer kreativ än politiskt intresserad. Trots det tänker han ändå gå på studiecirkeln.
Han säger: “Jag är inte så insatt i det. Alla partier har ju för och nackdelar. Jag har svårt att sätta mig i ett fack och välja att rösta på ett parti.”
I skaparverkstaden på Stadsmissionen kan deltagarna trycka sina egna tröjor med texten ”Höj rösten”.

Antonio ska också på studiecirkeln och är i verkstaden först. Han håller en flaska med gul färg i handen och sätter sig ned på en stol.
Han säger: “Jag har vuxit upp i en familj som var politiskt engagerad i mitt hemland. Politiken har alltid funnits i mitt liv, det är en del av vem jag är. Jag har fått kämpa för min rätt att rösta, så jag tycker det är jätteviktigt att alla röstar.”
Förutom studiecirklar anordnar Skåne Stadsmission politikerutfrågningar och förtidsröstning inför valet i september.
Lin Matsson projektledare för Stadsmissionen valsatsning säger: “Jag hoppas att det här kommer ökar valdeltagandet. Att fler kommer känna sig inkluderade i demokratin, att man ska vilja rösta på valdagen. Det är det stora fokuset och syftet.”

I ett annat projekt som Malmö stad tillsammans med ideella krafter, näringslivet och Arvsfonden står för sänder de ut något som de kallar för demokratiambassadörer för att motivera fler Malmöbor att rösta i årets val.
En av dem är Tilde Höst och hon säger: “Jag hörde ett citat: ”Om du inte använder din röst så används den emot dig” – alltså alla som inte går och röstar är en röst på det de kanske inte håller med om.”
Under en vecka har de fått utbildning hos Tjejer i förening som i år driver projektet. Ambassadörerna är ute i alla stadsdelar och kan ge tips och råd om hur det går till att rösta.

En av de andra ambassadörerna är Belal Safi och han säger: “Det är många som inte vet att de kan rösta, eller hur de ska göra det. Jag ser det som väldigt viktigt.”
2014 var det bara 48,21 procent av de röstberättigade i Hermodsdal-Gullviksborg som röstade i riksdagvalet. Att jämföra med hela Malmö som låg på 79,7 procent och Sverige 85,8 procent.
Belal Safi säger vidare: “Vi har åtta, nio personer i Hermodsdal just nu som jobbar för att försöka höja valdeltagandet och visa folk att det går att rösta och att det är viktigt.”

Årets val är det tredje där Malmö stad tillsammans med ideella krafter, näringslivet och Arvsfonden satsar på demokratiambassadörer.
Tilde Höst säger: “Vi har satt som mål att öka valdeltagandet med tio procentenheter, vilket är kaxigt. Men man ska jobba utifrån att det går och det hoppas jag att det gör.”
Nu är det jag som ställer mig frågan hur demokratiskt detta är?
Är dessa i Stadsmissionen och dessa “demokratiambassadörer” utbildade att vara neutrala, att presentera alla partier på samma vis, eller det är på det vanliga viset att detta är “vänsteretablissemanget” som ska hjälpas och gynnas på alla sätt och vis?

Är det så att dessa följer alla regler och enbart visar hur väljarna går till väga när de ska gå till valurnorna så är det ett bra initiativ. Likaså om de presenterar alla partier lika och inte låter sina egna uppfattningar avspegla sig på det de säger.
Men är det som jag befarar så är det inte på detta viset, utan det är för att rent vänsterprojekt där de på alla vis ska försöka få vänsterröster och att de ska smutskasta partier som vill ändra Sveriges politik, som vill strama åt invandringen och som motsäger sig gymnasielagen.
Är det på det viset så motarbetar de sina egna syften att sätta fokus på demokratifrågorna, i så fall är Sverige illa ute om Malmö stad, Stadsmissionen samt Arvsfonden försöker att påverka väljarnas val av parti de vill rösta på.

https://www.svt.se/…/val2018/stadsmissionen-vill-oka-valdel…
https://www.svt.se/…/demokratiambassadorer-ska-fa-fler-att-…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *