Jens Ganman förklarar: ATT VÄLJAS ÄR ATT DÖ EN SMULA

av | 10 augusti, 2018

Lunch/valslutspurtsbriefing med Stefan, Ulf och Annie på Tre Trallande Apor i Gamla Stan.

På menyn: sura äpplen och rönnbärskompott.

Till det Kallocain, Grand Cru Morgan Johansson, 2018, med en eftersmak av salmiak, valnöt och smyggenomförd grundlagsändring.

”Nå?”, säger jag – helt utan förhoppningar – och vänder mig till de andra. ”Hur känns det att vara helt beroende av Jimmie oavsett vad valresultatet blir?”

”Vi är inte beroende av NÅN”, kommer det blixtsnabbt från Annie. ”Vi är Europas rikaste parti.”

Ulf rodnar klädsamt.

”Mja … alltså, hrm, som den ende VUXNE personen i rummet så vill jag påminna om att vi går till val som ett GEMENSAMT borgerligt alternativ …”

”…utom i den enda fråga folk bryr sig om”, säger jag.

Ulf skruvar på sig.

”Nu tror jag väl inte att synen på solcellsubventionering är avgörande för gemene man …”

Jag nickar eftersinnande, ungefär som Freud skulle ha nickat under en behandling av Pankejeff, Schyffert eller valfri, centerpartistisk flickrumsautist.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sergei_Pankejeff

”Läsarkommentarerna på Nya Moderaternas Facebook är verkligen episka”, säger jag till slut.

Ulf skiner upp.

”Är de det?”

”N*ger, snälla … Det är den roligaste läsningen just nu. Eller… har varit i fyra långa år vid det här laget. Du borde titta in då och då. Moderatorernas goddag yxskaftsvar är inget annat än … tja …episka.”

”Hm-hm.”

”…det är som en lång, LÅNG frontalkrockskollision mellan två godståg i magnifik HD-slow motion. Ett av tågen är lastat med TNT – det andra med napalm. Eller för att göra det tydligare: det ena är lastat med islamister – det andra med svenska medelklassfeminister. Ka-BOOOOOOOOOOOOOOOM. Mic drop.”

Ulf rodnar förvirrat och stirrar ner i sitt tummade ex av Nationernas Välstånd.

”Jag tittar mest på Instagram.”

Tystnad.

Muzakversionen av ISIS rekryteringslåt i bakgrunden.

”En sak vill jag i alla fall vara tydlig med”, säger Stefan till slut, ”och det är att vi inom S ALDRIG kommer att samarbeta med Miljöpartiet. Eller som jag sa på den där middagen i Vita Huset häromsistens: ’We’re not drunk yet, secruterry Kennedy. In Sweden our refugees have been like a big nourishing competence rain for our otherwise barren demography’.”

Jag: ”Menar du inte SD?”

Stefan skelar lätt:

”Sa jag inte det?”

”Du sa MP.”

”Exakt, låt mig vara EXTRA tydlig med det. We will NEVER… etc. It would be like shooting ourselves in the foot with an AK-47.”

En djiboutisk långsamspårs-utstegs-fas-4-kypare bryter emellan med ett outgrundligt Omar-leende.

”Era vattenpipor, mes maîtres…”

Jag lutar mig fram mot hans öra och viskar:

”Har du laddat min med Nembutal? Som jag bad om? Industrial Super Strength?”

”Självklart, massa…”

Ulf sparkar av sig skorna och lägger sig på sidan på sin divan.

Med ens får han nåt drömskt i blicken och jag tänker att han påminner om en liten buktalardocka där han ligger, modellerad efter en ung Ola Ullsten.

Eller om det är Televinken – jag kan inte bestämma mig.

”…men ok hörni”, börjar han med en blandning av förnumstig brådmogenhet och lillgammalt snusförnuft, ”säg att vi moderater gör ett halvdant val och bara får 25%-26% … men att många tvångsinskrivna mentalpatienter får tummen ur och faktiskt går och röstar … och att C då får 15% … plus att Liberalerna gör ett kanonval tack vare Jannes tydlighet i EU-frågan … och L får 6% … …jamen, då får ju vi 46% ihop! Och JAG blir statsminister!”

”…om Jimmie tillåter”, inflikar jag.

”…eller tänk om vi SOCIALDEMOKRATER gör ett superval”, säger Stefan upprymt och stöter sin JOFA-klubba i golvet, ”…och VI får 25%-26% … tack vare vår tydliga tydlighet med att ökad välfärd är viktigt och att SD är nazister …plus att MP hänger kvar och får 7%-8% tack vare … öh … jag menar på GRUND av skogsbränderna och foderbristen … och så klirrar vi in det gamla vanliga fasciststödet från VPK … 10% i värsta fall … jamen, då blir ju JAG statsminister!”

”…om Jimmie tillåter”, inflikar jag.

”Centerpartiet kommer ALDRIG–”, börjar Annie.

”VI VET!”, ropar vi andra unisont.

En irriterad tystnad sänker sig över sällskapet.

Ur högtalarna strömmar kamraterna Rebecca & Fionas coverversion av Stravinskijs/de Fallas ”Pråmdragarnas Sång På Volga” med Fatemeh på gäst-spoken word.

…och valfri samisk sommarpratartjej från Söder på hjärtskärande Vocoder-jojk.

Jag dör en smula (psykiskt) och blickar ut över torget där Mäster Gee och Dubbeltänk framför pantomin för +1500 andäktigt fotograferande japanska turister.

(Deras rykte i Asien är nu så stort att man tvingats uppföra läktare.)

Dagens föreställning: en mash-up av slutorgiescenen i Pasolinis ”Salò o le Centoventi Giornate di Sodoma”, Vi på Saltkråkan (avsnittet där Skrållan försvinner) och SVT:s gamla dokumentation av Gudrun Schymans första förlossning.

http://www.filmarkivet.se/movies/fodelsen/

”Valnatten kommer att bli episk”, säger jag och fingrar på min Eva Attlingdesignade crackpipa.

Ingen säger något.

”100 000 glada SD-röstare fyller Sergels Torg …som efter en VM-seger i fotboll … folk omfamnar varandra … gråter öppet … badar nakna i fontänen … sprutar champagne över varandras tribaltatuerade, tramp-stampade WT-kroppar… Peter Jezewski gör en ståpälsversion av ’The Winner Takes it All’… med Ivar Arpi på bongotrummor … Katerina Janouch och Alice Teodorescu poledansar extatiskt på varsin sida av scenen … uppkitade som Prinsessan Leia i Jedins Återkomst … Arnstad leds in med en sån där mask för ansiktet som Nicolas Cage har i The Wicker Man … ’THE BEES! NOT THE BEES!’ …”

https://m.youtube.com/watch?v=-1GadTfGFvU

”…innan mobben, med förenade krafter, jagar upp Filip och Fredrik, Alex Schulman och Klimat-Malena i Stadshusets torn… tänk slutscenen i Frankensteins Monster … och Sverige slutligen renas från dumhet och hyckleri … från dessa ändlöst snattrande, patologiskt ledtrådslösa gated communitymångmiljonärer…”

”En ny, ren tid… ”, mumlar Stefan och får nåt drömskt i blicken.

”Ja…”, viskar Ulf med stel blick, ”en ny tid… frisk och fri från unken politisk korrekthet och enfaldig mångfald…”

Annie reser sig upp.

”Jag står upp mot allt detta!”

Jag höjer mitt glas till skål:

”Good for you. Precis som Mellencamp sjöng på Scarecrowplattan: ’You’ve gotta stand for something, or you’re gonna fall for anything. Right on … och shit vilka år han hade där i mitten på 1980-talet … Scarecrow, The Lonesome Jubilee och den sorgligt underskattade Big Daddy… gör om det om du kan Winnerbäck, din pratsjungande skillingtryckscharlatan.”

https://m.youtube.com/watch?v=myo9wXrNUP4

”Var kom det DÄR från?”, utbrister Stefan surt, ”Winnerbäck sjöng faktiskt innan jag gick upp på scenen i Almedalen.”

”Jag vet”, säger jag, ”tre ändlösa dödgrävarvisor i a-moll … en stämningshöjare i stil med Queens ’We Will Rock You’… Vem hade NI?” Jag vänder mig till Ulf, ”Bengt Palmers? Da Buzz? Alla Pugatjova?”

”Jag gillar Jonas Gardell,” säger Annie drömskt. ”Och så The Real Group förstås … Chili Con Carne och Telephone walking, telephone talking… och–”

https://m.youtube.com/watch?v=Yzv1KS1xyNE

”SÄG DET INTE!!”

”…Bo Kaspers.”

”Men självklart.”

Jag tänder crackpipan.

”Vi måste nämna nåt om Pridegrejen också, innan vi ber om notan. Hur känns det nu när det sjunkit in? Känns det bra? Som att vakna upp i en saggig förortskvart i Tensta dagen efter att man har rohypnolrånat Handelsbanken med automatvapen och grinande Ronald
Reagan-masker?”

”Det känns utmärkt”, säger Stefan och vinkar till Oksanen som sitter vid bordet bredvid och spionerar genom ett urklippt hål i en tidning (Washington Post), ”jag känner att jag såg ganska stassmannamässig ut där jag stod och viftade med den där lilla regnbågsflaggan.”

”Kommer du ihåg Pulver och Nicko?”, säger jag. ”Lasse Åbergs och Klasse Möllbergs figurer på SVT…? Kommer du ihåg dem? Eller? Ja …? Nej …? Inte …?”

https://m.youtube.com/watch?v=hQfx8ul03QU

”JAG såg ut som den enda vuxna personen i rummet”, säger Ulf och asp-arrangerar sina luktsuddisar efter form och storlek på bordet framför sig.

”Du såg ut som en phuqtard”, säger jag.

”Mig STRÅLADE det om”, strålar Annie glatt. ”Det strålade av medmänsklighet och humanism.”

”Ah… The Final Insult”, säger jag och suger i mig av Nembutalen, ”mot väljarnas intelligens. Infantilseringen tagen till den slutligt, metafysiska nivån. Det började med Göran Persson och kossan Doris och nu är cirkeln sluten. Nästa gång cosplayar ni Teletubbies som halvtidsunderhållning i Mellon.”

Annie klappar händer:

”YAAY!”

”Putin ba: ’Vy vudd I infeejd Sveden? Dey ar distroyink demselves before our very eyes … MUAHAHAAA!!”

”We’re not phuqed yet, secruterry President”, säger Stefan strängt. ”Sweden still has some asses up our sleeve.”

”No, we don’t”, säger jag och vinkar diskret åt kyparen: ”Men som engelsmännen säger: it’s all academic now. Notan tack. Vi skriver upp det här på skattebetalarna. Igen.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *