Nyanlända män får samhällstjänster inom förskolan, pappa till ett av barnen säger: “Jag känner mig verkligen inte trygg!”

Av | augusti 10, 2018

Läser en skrämmande nyhet från Uppsala.
Det handlar om att nyanlända män får jobb på förskola i Uppsala.
En av barnens pappa säger: “Jag känner mig verkligen inte trygg!”
Det var första dagen i förskoleklassen som där plötsligt fanns fyra nyanlända män på gården bland sex-åringarna, när en pappa skulle hämta sitt barn. Pappan är upprörd och har försökt få tag på någon ansvarig men ännu inte lyckats.
Han frågar sig och säger: “Har de gjort drogtest? Bakgrundskoll? Vem tar ansvar om det händer något?”

Hans frågor är retoriska. I alla fall vad gäller bakgrundskoll som inte går att göra mer än högst några år, när i princip alla de ensamkommande männen har kommit utan identitetshandlingar.
Männen bara fanns där på måndagen med Björklingeskolans förskoleklass, utan att någon personal hade informerat föräldrarna. Inte ens personalen verkade veta något om utplaceringen.
Pappan som vill vara anonym, säger: “Ingen verkade veta någonting om varför det finns afghanska män bland sexåringarna. Varför är de här och vilka är de? Jag har pratat med flera lärare och föräldrar och flera uttrycker att de inte är bekväma med det här.”

Pappan fortsätter berätta: “De står och spelar fotboll med mitt barn och två av dem var jätteasociala och ville inte möta min blick.”
Pappan misstänker att de nya arbetarna på förskolan har att göra med att kommunalrådet Erik Pelling (S) nu lanserar
2 600 tjänstejobb för att få ut fler nyanlända i jobb. Tidigare har dessa jobb endast gällt renhållning och parkarbete och liknande. Nu är tanken att de även ska slussas in i skola, vård och omsorg.
Men pappan frågar sig ändå: “Jag förstår att de måste komma ut i jobb. Men varför ska de gå här, bland sexåringarna?”

Det har varit många larm om sexbrott bland ensamkommande, varav majoriteten är afghaner. Indikationerna är starka på en massiv överrepresentation, särskilt vad gäller sexbrott, sexbrott mot barn, mot pojkar och gruppvåldtäkter. Det visar flera undersökningar, bland annat från Brå, medborgarundersökningen av P Jonasson samt Ann Heberlein i sin bok Våldtäkt och kultur.
Pappan säger: “Jag har även iranska vänner som mycket väl känner till gruppen. De har berättat om hur vanligt det är att afghanerna kommer som pojksexslavar till Iran, dansande pojkar. De får tända opiumpipan, säger han och menar att när en stor del själva har utsatts övergrepp finns risken att de även utsätter andra.
Traditionen med dansande pojkar, bacha bazi, när män tar pojksexslavar, i Afghanistan, är väl känd och dokumenterad.

Många av afghanerna är även heroinmissbrukare, vilket visade sig i Uppsala där polisen har slagit larm om en övermäktig situation med ett hundratal kända heroinmissbrukande ensamkommande, som även misstänks ligga bakom många personrån. Andra siffror har gjort gällande att var tionde ensamkommande är drogmissbrukare.
Pappan fortsätter berätta: “Det är synd om de som är drogmissbrukare och om de varit utsatta för sexövergrepp, men varför ska de då jobba på en förskola? Vem tar ansvar om något händer?”
På vissa förskolor har man tagit åtgärder för att förhindra att någon kan låsa in sig med något barn. Sådana säkerhetsåtgärder har inte vidtagits på förskolan i Uppsala, enligt pappan.

Han fortsätter med: “Jag vill inte ha ont i magen varje dag av det här, säger han och säger att han förgäves har ringt runt för att söka någon ansvarig hela veckan.”
Under torsdagen hade rektor ett möte med personal på förskolan och afghanerna ska ha varit en av punkterna, berättar pappan, som inte vet mer än så. Han har talat med personal och säger att han fått medhåll av en, som säger att ”det är beklagligt”.
Han fortsätter berätta: “Flera föräldrar jag talat med är lika kritiska som jag.”
När Samtiden når rektor Kristina Söderlund vill hon inte gå in på vilken nationalitet männen har. Hon vill inte diskutera om gruppen är överrepresenterad i sexbrott.

Kristina Söderlund säger: “Det stämmer inte och jag tänker inte diskutera det. Vi har sju extratjänster utspridda på hela verksamheten, bland annat förskoleklass, de har utländsk bakgrund och vi är nöjda med våra rekryteringar. Föräldrarna kan känna sig lugna och trygga.”
Drogtester görs aldrig i kommunal verksamhet om det inte föreligger skäl för det, säger rektorn. Enligt henne har Jobbcenter gjort utdrag ur belastningsregistret. Hon beklagar att man haft problem med att få ut tidig information till föräldrarna.”

När man läser om att Socialdemokraterna i Uppsala och då speciellt Kommunalrådet Erik Pelling gjort detta i en lansering för samhällstjänster åt nyanlända.
När sen rektor Kristina Söderlund inte meddelar personalen på förskolan eller föräldrarna så är detta inte som hon säger “beklagligt” utan det är oansvarigt, på snudd till att vara vårdslöst.
Man frågar sig nu vad konsekvenserna blir då förskolan numera är obligatorisk och om föräldrarna tar sina barn därifrån blir de anmälda för detta. Om jag vore förälder till ett förskolebarn där hade jag anmält kommunen för oaktsamhet och om det allra minsta hänt polisanmält kommunen och rektorn för detta.
Sen frågar jag mig varför inte samma regler ska gälla dessa samhällstjänster som de som jobbar med fasta tjänster inom kommunen och då speciellt med dem som jobbar med barn och äldre?
För som förälder så ska du kunna känna dig trygg och säker att dina barn inte behöver råka ut för något under skoldagen.

Jag kan ha fel i detta men jag har för mig att du ska ha felfritt belastningsregister om du ska jobba med barn. Sen är där fler och fler kommuner har obligatorisk drogtester för alla som arbetar i kommunal verksamhet.
Där är också den aspekten att t.o.m. polisen i Uppsala varnar för det utbredda heroinmissbruket bland ensamkommande från Afghanistan.
Så man undrar nu om detta är någon kampanj inför valet, en kampanj som ska visa hur duktiga socialdemokraterna har varit med att klarat av att skapat en massa jobb åt denna grupp?
Men jag hoppas att det kommer att slå fel för Kommunalrådet Erik Pelling och att hans dagar är räknade nu, för denna historia kan och kommer nog att bli ett misstag för Socialdemokraterna att lansera detta nu innan valet.

https://samtiden.nu/…/nyanlanda-man-far-extratjanstjobb-pa…/
http://www.unt.se/…/sa-ska-fler-nyanlanda-fa-jobb-i-uppsala…
http://www.unt.se/…/heroinmissbruk-bland-ensamkommande-i-up…
https://skl.se/…/fragorochsvar/fragorochsvaromregisterkontr…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *