Flykten: Socialdemokraternas mest trogna väljare lämnar Löfven.

av | 20 augusti, 2018

Expressen skriver idag att var tredje väljare har lämnat Socialdemokraterna de senaste fem åren. Flykten från Löfven är värst bland lågutbildade, låginkomsttagare och i Norrland, de som tidigare varit mest trogna S.
Den grupp som Socialdemokraterna har minskat minst i är bland pensionärerna, allt detta enligt en Demoskopundersökning som Expressen beställt.

När Löfven hade störst väljarförtroende var 2013 då han i tre Demoskopmätningar noterades för i snitt 33,4 procent, nu de senaste tre mätningarna från Demoskop ligger snittet på 24,2 procent.
Demoskops analyschef Peter Santesson säger: “Det är slående hur bred nedgången är. Socialdemokraterna har backat i alla grupper. Det finns inga goda nyheter någonstans för Socialdemokraternas del.”

Stefan Löfven och Socialdemokraterna har i början av valrörelsen kampanjat hårt bland äldre. Han har själv besökt flera äldreboenden och över hela Sverige hänger valaffischer med det äldre vallokomotivet Peter Hultqvist och ett budskap riktat direkt till pensionärerna.
Demoskops specialanalys avslöjar bakgrunden till profileringen, pensionärerna har hittills varit Löfvens räddning undan ett ännu värre tapp. Socialdemokraternas väljarstöd bland pensionärer har bara minskat från 36,9 till 33,1 procent och ligger därmed långt över de senaste tre månadernas snitt i mätningarna.

Peter Santesson säger: “Socialdemokraterna har numera en kraftig lutning på ålderskurvan bland sina väljare, stödet koncentreras till de äldsta. Väljare som kanske röstat Socialdemokraterna i många år och där partivalet sitter hårt. Men det har gått sämre att ta mark bland förvärvsarbetande mitt i yrkeslivet och det omtalade livspusslet.”
Socialdemokraternas läge är värst bland yngre vuxna under 29 år där stödet nu är 16,8 procent. Men raset är mest dramatiskt i åldersgruppen i åldrarna 45-54 år där Socialdemokraterna har tappat 12,8 procentenheter av väljarstödet på fem år och nu noteras för 21,8 procent.

Peter Santesson säger: “Ett stöd på 21 procent i gruppen 30 till 44 år är påtagligt lågt för ett parti som förut brukat röra sig på betydligt högre nivåer.”
I de grupper där stödet faller snabbast märks också lågutbildade och låginkomsttagare. Socialdemokraterna tappar där 13-15 procentenheter av väljarstödet från höga nivåer på över 40 procent.
Peter Santesson säger: “Att Socialdemokraterna har haft så pass svårt att försvara väljarstödet i de grupperna är förvånande och oroande för partiet. Men gradvis har Socialdemokraterna börjat tappa sin tidigare ställning som ett naturligt partival i de här grupperna. Inte minst Sverigedemokraterna är en svår konkurrent.”

Socialdemokraternas problem i Göteborg bekräftas i specialanalysen men i landet märks också ett kraftigt tapp i Norrland. Under Löfvens glansdagar för fem år sedan noterades Socialdemokraterna för i snitt 47,6 procent i Norrland, enligt Demoskops mätningar. Där har S nu rasat till 31,1 procent.
Peter Santesson säger: “I den här jämförelsen är det nedgången i Norrland som sticker ut som ett mer oväntat krisområde. Norrland har normalt varit pålitligt väljarterritorium som har haft rätt stabila Sosse-siffror även när blödningen till Sverigedemokraterna tog fart i södra Sverige. Men nu börjar Norrland vackla rejält i Sosse-stödet.
Det kan komma överraskningar från de norrländska valkretsarna på valnatten.”

Denna artikel är nog rena rama mardrömsläsningen för Socialdemokraterna, de måste fundera på vad som gått fel och vad de ska göra för att ändra på det.
Men frågan är om de överhuvudtaget kan ändra på läget, om inte tåget redan har gått inför detta val?
Och om de skulle ändra på sin strategi gentemot de väljare de förlorat till Sverigedemokraterna så är säkert risken mycket stor att de förlorar än fler väljare vänsterut till Vänsterpartiet.
Men vad skulle de kunna ändra på?
Löfven och de ledande inom partiet har målat in sig i ett hörn, de kan inte anamma Sverigedemokraternas förslag för då kommer väljare fly till Vänsterpartiet och tar de och ytterligare stärker sin retorik mot Sverigedemokraterna och deras politik kommer väljarna som vill ha en striktare invandringspolitik att fly höger ut mot Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Så Socialdemokraternas läge blir allt mer prekärt, de kan inte lita på att pensionärerna kommer att fortsätta rösta på dem om de inte får något i gengäld. Men vad ge dem, Socialdemokraterna har inte mycket att kunna ge dem då den politik de fört de senaste fyra åren kostat enorma pengar och även om Magdalena Andersson försäkrar att “ladorna” är fulla så betvivlar många på det med tanke på att regeringen Löfven varit så återhållsamma med att investera i sådant som alla är överens om inte fungerar.
Så vad ska de göra annat än att hålla tummarna om att inte allt rasar samman omkring dem den 9 september, för en sak är säker och det är att Socialdemokraterna aldrig kommer att vara det “statsbärande” parti som de själva hela tiden försöker övertyga de svenska medborgarna om.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/flykten-s-mest-trogna-valjare-lamnar-lofven/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *