Tino Sanandaji: Ekonomin är aldrig bara bra eller bara mörk

av | 20 augusti, 2018

Ekonomi är förvirrande som det är, men nu möts vi av motstridiga rubriker om att det går så bra att skatten måste höjas eller att kronkursen rasar trots en stark ekonomi. Är detta sammanhängande?

SVT: ”Var tredje kommun kan tvingas att höja skatten…Orsaken är den demografiska utvecklingen som kräver hundratals nya äldreboenden, skolor och vårdcentraler. Totalt väntas Sveriges befolkning öka med 800 000 personer kommande åtta åren”

DI: ”Dolda pensionsskulder gör kommuner konkursmässiga. 51 av de svenska kommunerna har så stora pensionsskulder att de skulle vara konkursmässiga om de togs med i balansräkningen, visar en rapport från Skandia. Här kan den redan rekordhöga kommunalskatten behöva höjas ytterligare”

SVT: ”Kronan har trots en stark svensk ekonomi blivit en slagpåse på valutamarknaden. Experter räknar med fortsatt press nedåt i höst om regeringsbildningen efter valet drar ut på tiden och sprider politisk osäkerhet. Sedan valet 2014 handler det om ett kursras på 23 procent”

Det hela är egentligen enkelt, tricket är att blanda samman befolkningsökning samt temporära konjunktureffekter med välståndsökning.

Liksom Alliansen upprepar regeringen att de skapat 300,000 fler ”jobb”. De undanhåller att det mesta av detta är befolkningsökning, bara ca 140.000 ökad sysselsättning. Eftersom en del av detta dessutom är åtgärder eller subsidierade anställningar handlar det troligen inte ens om hundra tusen fler självförsörjande jobb under högkonjunktur.

Man ska inte överdriva kronfallet då det är en medveten strategi av riksbanken att öka exporten samt skapa inflation. Men det visar att en del av Sveriges redan mediokra tillväxt är en temporär doping, riksbanken kan inte hålla negativränta och stödköpa statspapper i all oändlighet.

Kommuner finansieras med riktiga jobb och riktiga skatter, inte med fejkjobb och siffertrix. När BNP och skatter per invånare växer svagt medan kostnader ökar skapas problem oavsett hur många dimridåer man lurat allmänheten med. De som lät sig luras av fördummande retorik är inte förskonade från besvikelse i sin välfärd eller pensionskuvert.

Det innebär naturligtvis inte att kommunerna kommer att rasa samman, de kommer bara leverera sämre välfärd eller tvingas höja skatten. Ekonomin är aldrig bara bra eller bara mörk. Det är alltid en komplex gradfråga som inte kan fördummas ned till infantil prat om ”kollaps” eller brinnande julgranar.

Av Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *