KD-. C- och M-riksdagsledamöter avgår eller utesluts på grund av oegentligheter.

av | 22 augusti, 2018

SVT-nyheter skriver idag om tre politiker som nog har gjort sitt i det politiska. en av dem är Penilla Gunther Kristdemokraterna. Hon har lagt 200 000 kronor av skattemedel på hyrbilar som även använt för privatbruk men låtit riksdagen stå för räkningen.
Ofelia Namazova Venneman, på Kristdemokraternas pressjour säger: “Det stämmer och hon avgår.”
Penilla Gunther skriver i ett pressmeddelande nu idag: “Jag inväntar definitiva svar från riksdagsförvaltningen huruvida jag är betalningsskyldig eller inte, men inser behovet av lugn och ro för partiet och väljer därför att avstå vidare kandidatur till riksdagen.”
Hon avstår nu från sitt uppdrag som riksdagsledamot under återstående tid av mandatperioden.
Hon skriver även: “Jag är ledsen över om jag gjort fel, och är beredd att göra de åtgärder som riksdagsförvaltningen kan besluta.”

En annan som också har gjort sitt som politiker är Centerpartiets toppnamn i Göteborg, Mikail Yüksel. Han utesluts även ur partiet efter han haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.
Partisekreteraren Michael Arthursson säger: “Vi har uppmanat honom att lämna sin plats, men han har inte gjort det. Istället har partistyrelsen på eftermiddagen beslutat om uteslutning.”
Michael Arthursson säger även: “Mikail Yüksel står som tvåa på riksdagslistan i Göteborg och det var diskussioner redan innan om han hade koppling till regimen i Turkiet, men det kom inte fram några belägg.”
Efter det har partiet haft förnyade samtal med honom där ny information har kommit upp till ytan.
Michael Arthursson säger: “Då har han uppgett att han för några år sedan var med i förberedelsesamtal för att starta en gren av Grå vargarna i Sverige och Skandinavien. Det är något som vi i partiledningen inte har fått någon kännedom om. Det strider mot hur man ska vara som kandidat i Centerpartiet och gör att förtroende inom partiet försvinner.

SVT har sökt Mikail Yüksel för en kommentar utan framgång.Däremot fick TT kontakt tidigare under dagen. Då hade Mikail Yüksel inte fått beskedet om att han var utesluten ur partiet.
Mikail Yüksel säger till TT: “Det stämmer inte, var har ni hört det?”
TT: “Från partisekreteraren. Har du haft samröre med Grå vargarna?”
Mikail Yüksel säger: “Nej, jag har aldrig varit medlem i ett annat politiskt parti. Jag har en egen version att berätta och kommer snart att göra ett uttalande på min Facebook.”
Mikail Yüksel ska också ha poserat på foton tillsammans med Grå vargarnas partiledare.
Michael Arthursson säger; “Det är en högerextrem, nationalistisk och våldsbejakande rörelse väldigt långt ifrån Centerpartiet.”
Yüksel står som andra namn efter partiledaren Annie Lööf på den lokala riksdagslistan.
Michael Arthursson säger: “Det är olyckligt, att han blivit kandidat och inte berätta om bakgrunden för oss andra i Centerpartiet. Sedan är det alltid tråkig när man behöver utesluta en medlem, det är ingen positiv händelse i sig, men alternativet hade varit värre.”

Än värre är det för Falkenbergspolitikern Michael Svensson Moderaterna, där har Särskilda åklagarkammaren i Malmö inleder en förundersökning bedrägeri som inleddes nu under onsdagseftermiddagen.
Chefsåklagare Joakim Zander säger: “Jag fick uppgifterna i dag, och med dem som grund är jag skyldig att inleda en förundersökning.”
Enligt Aftonbladets uppgifter ska riksdagsledamoten Michael Svensson ha kvitterat ut 378 000 kronor i bilersättning från riksdagen sedan 2014. Men vid flera av de påstådda körningarna i Sverige har han i stället befunnit sig utomlands. Enligt tidningen rör det sig om 20 000 kronor i felaktiga utbetalningar.
Chefsåklagare Joakim Zander säger att man är långt i från ett slut på historien.
SVT frågar: “Hur ser misstankegraden ut?”
Joakim Zander säger: “Den är väldigt låg. Än så länge är det enbart uppgifter från en tidningsartikel. Men ställningen i misstankegraden kan jag berätta mer om först längre fram, säger han.”

https://www.svt.se/…/kritiserade-kd-politikern-penilla-gunt…
https://www.svt.se/…/…/centern-utesluter-toppnamn-i-goteborg
https://www.svt.se/…/forundersokning-mot-michael-svensson-m…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *