Från Danmark: Sverigedemokraterna og Rosengård i Malmø trak fronterne op: »Forsvind herfra«

av | 27 augusti, 2018

Det indvandrerkritiske parti var på politisk udebane ved et møde blandt Malmøs indvandrere, der satte scenen for den skarpe valgkamp, svenskerne oplever i øjeblikket.

Sverigedemokraternas gruppeformand i den svenske riksdag, Mattias Karlsson, mødte frem for at tale til indvandrere i Malmøs Rosengård. Det blev et billede på den splittende og skarpkantede valgkamp, som svenskerne oplever i øjeblikket.

Sverigedemokraternas gruppeformand i den svenske riksdag, Mattias Karlsson, mødte frem for at tale til indvandrere i Malmøs Rosengård. Det blev et billede på den splittende og skarpkantede valgkamp, som svenskerne oplever i øjeblikket.

Det ser fredeligt ud i »Vänskapsparken« i Rosengård i Malmø. Ni dages minifolkemøde for at øge lokalbefolkningens politiske bevidsthed og få flere til at stemme 9. september er ved at være overstået, men den sidste dag kunne nogle godt have undværet.

»Jeg er ikke enig med Sverigedemokraterna. Helst så jeg, at der ikke var nogen her og lytte til dem, men når der er tilhørere, vil vi også være her og vise, at vi tager afstand fra racisme,« siger Tove Karnerud, der sammen med en veninde har to store regnbueflag med og bluser med det socialistiske Vänsterpartiets logo på.

De svenske partier har alle haft en dag, hvor de i en tale på »Malmedalsveckan« har haft mulighed for at præsentere deres politik. Rosengård er med en befolkning, hvor langt størsteparten er immigranter eller børn af immigranter, i den grad udebane for det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, erkender partiets ledende byrådsmedlem i Malmö, Magnus Olsson:

»Tilbage ved valget i 2010 havde Sverigedemokraterna en kampagnebil i Rosengård, og der blev kastet sten efter os. Men her i Malmedalen kan vi føle os nogenlunde trygge, og vi har mulighed for at træffe folk. Derfor er vi her nu. Mange her har måske kun hørt om os og læst om skandaler. Nu har de mulighed for at tale med os, og det, tror jeg, kan give nogle gode resultater, men det får vi at se på valgdagen.«

Politiet massivt til stede

Et massivt politiopbud følger begivenheden. Der er almindeligt politi, et særligt ordenspoliti, »dialog polis« ubevæbnet og i korte bukser i konstant samtale med folk, og der er politi i civilt med en mikrofon i øret. Bag ved scenen kan man under Sverigedemokraternas tale skimte to betjente med avancerede automatgeværer.

I luften kan man se en helikopter, der cirkler over området. I et land, hvor man har oplevet politiske drab og er i gang med slutfasen af en hård valgkamp, bliver der tydeligvis ikke taget chancer. Politiet har været massivt til stede under hele den politiske uge, og sikkerheden er yderligere opgraderet til denne søndag, hvor Sverigedemokraterna har sendt en af partiets topfolk.

Mattias Karlsson er gruppeformand i den svenske riksdag og bliver ofte betegnet som partiets chefideolog. At han holder talen i et område, hvor Sverigedemokraterna næsten ingen opbakning har, er et forsøg på at provokere og skabe opmærksomhed om provokationen, mener Malmös socialdemokratiske viceborgmester, Andreas Schönström:

»Det er normalt for Sverigedemokraternas måde at føre kampagne på. De vil ud med deres budskaber, hvor de ved, at de kan skabe konflikt. Derfor bliver der her lagt beslag på unødvendigt, store politiressourcer.«

Da Karlsson går på scenen for at aflevere den afsluttende tale i den første udgave nogensinde af folkemødet i Malmø, er det langt fra en udstrakt hånd. Det meste står galt til i området, konstaterer han og siger, at det får arbejdende og skattebetalende folk til at forlade byen, fordi de ikke føler sig trygge i en ellers »smuk by med et stort potentiale«.

»Jeg mindes kriminaliteten, venstreekstremismen, islamismen, antisemitismen og svenskfjendtligheden,« siger Karlsson med henvisning til, da han som helt ung var i byen.

Karlsson fortæller også om politisk vold og om at sidde i en bus, som bliver overdænget med sten, og han erklærer, at kun en stemme på Sverigedemokraterna vil forandre situationen. Få lytter. Omkring 15 mennesker på de forreste rækker klapper af pointerne, men de fleste af et par hundrede tilhørere hujer og buher og begynder flere gange på et taktfast tilråb om »forsvind herfra«.

»Forsvind herfra«

Karlsson fortsætter uanfægtet talen flankeret af to vagter og bruger omkring halvdelen af sin tildelte time. Det hele bliver optaget på video af en mand i en hvid træningstrøje med Sverigedemokraternas logo. Så bukker gruppeformanden for forsamlingen og forsvinder bagud.

Budskabet blev ikke modtaget. Scenen med talen på den politiske udebane og de hujende indvandrere i baggrunden er derimod i kassen.

I samme sekund, som talen er forbi, bryder et regnskyl løs. Den ophidsede stemning vaskes hurtigt væk, men Karlsson og Rosengård har trukket fronterne op. Et billede på den hårde, splittende og skarpkantede valgkamp, som svenskerne i øjeblikket oplever.

Den 19-årige gymnasieelev Karim Ali er blevet overbevist om, at han skal benytte sig af sin ret til at stemme. Ifølge arrangørerne af minifolkemødet deltog kun fem procent af Rosengårds førstegangsvælgere i valget i 2014.

»Sverigedemokraterna taler kun om immigranter og siger, at de er skyld i alle problemer, men der er mange andre problemer i Sverige. Det er vigtigt, at vi stemmer denne gang. Jeg vil stemme på Socialdemokraterna. Det er dem, der vil hjælpe folk her i området,« siger han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Iconic One Theme | Powered by Wordpress