Tomas Brandberg: Detta med “sambeskattning” börjar gå mig på nerverna.

av | 3 september, 2018

Vänligen ta del av detta och sprid gärna.

På tre-fyra timmar i valstugan får jag flera gånger bemöta unga tjejers farhågor om att SD vill införa sambeskattning. En snabb kontrollfråga visar att de inte har en aning om vad det hela handlar om. Men jodå, de har hört “från flera håll” att SD vill införa sambeskattning och att det liksom skulle motarbeta jämställdhet och vara dåligt för kvinnor. Oklart hur.

Vad jag förstår grundar sig detta i vild ryktesspridning på sociala medier och att stämningen på sina håll är snudd på hysterisk.

Låt mig lägga fram fakta i målet.

1. SD har inte någon sådan punkt i någon enda del av sitt partiprogram.

2. Två SD-ledamöter har lagt en motion med rubriken “Frivillig inkomstdelning – en fråga om jämställdhet”.

3. Om man läser den så noterar man att den är ganska harmlös och har absolut ingenting med att sabotera för kvinnor att göra. Det handlar om att utreda (!) ett visst förslag, som eventuellt, på helt frivillig basis, skulle leda till en skattelättnad (!) för par med olika inkomst. Och man skulle kunna fördela pensionsavsättningar mellan varandra.

https://data.riksdagen.se/…/730E99C2-FBA2-4847-B599-B337FEA…

Problemet är väl i första hand att staten skulle gå miste om inkomster och jag kan med 100 procents säkerhet säga att detta inte är prioriterat i SD:s ekonomiska politik.

MEN, nu kommer den intressanta biten. Någon har alltså av ren illvilja (knappast okunskap) suttit och hittat på att en motion som förordar en utredning om sänkt skatt skulle vara något att protestera emot.

OCH detta helt felaktiga rykte om SD:s politik sprids VÄLDIGT okritiskt av en aningslös publik SOM INTE HAR EN ANING om vad de sprider vidare. Bland de aningslösa eller lögnaktiga finner vi ministern Margot Wallström som hade med detta i en annons i tidningen häromdagen.

Tyvärr tror jag att detta säger något om Sverige av idag. Det är inte alltför smart att bli upprörd över något man inte ens försöker sätta sig in i. I skolorna lär man ut källkritik och man lär unga människor att försöka tänka själva.

Eller gör man det?

Tomas Brandberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *