Jenny Sonesson: Regeringbildningen the gift that keeps on giving för alla tyckare….

av | 11 september, 2018

Var imorse med i SVT för att bidra med mina spekulationer om regeringsbildandet. Detta tog jag upp:

1) Ulf Kristersson (M) måste lyfta bort inflammerade migrationen från Alliansen för att lugna SD att Centern inte får inflytande. Frågan flyttas till parlamentarisk utredning där SD ges inflytande. M+S+SD kan köra över resten. Detta köttben kan göra Åkesson mer välvilligt inställd till alliansregering.

2) Det är Björklund (L) inte Lööf (C) som är Alliansens svagaste länk. Björklund slåss för sitt politiska liv och måste bli minister för att överleva som partiledare. 2014 gjorde han der näst sämsta valet i FP:s historia med 5,4%. I år ökade partiet med ynka 0,1% och blev omsprungna av KD. Björklund har suttit sedan 2007 och tålamodet börjar ta slut. Detta är han medveten om. Men en minister är svårare att utmana. Finns majoritet bland L:s och även C:s väljare för att bryta blockpolitiken. Många i Liberaler är dessutom trötta på att befinna sig i M:s skugga och känner ideologiskt främlingsskap med KD:s konservatism.

3) M och KD får inte behandla SD för arrogant. Kommer straffa sig. En växande majoritet bland deras väljare förordar samarbete med SD. Och på kommunal nivå kommer vi högst sannolikt att se M+SD samarbete.

Jenny Sonesson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *