Tino Sanandaji: Många invandrare är övertygade att SD planerar att utvisa dem.

av | 12 september, 2018

En del tror att S stöd i invandrartäta valdistrik beror på klanröstande, men det är bara en marginell förklaring. En läsare förklarar:

“Hej Tino, jag läste ditt senaste inlägg som handlade om hur människor i de så kallade särskilt utsatta områden röstar. Jag bor i Linköping, Skäggetorp som klassas som ett sådant. Det skulle vara intressant om någon kollade upp socialdemokraternas valkampanj före valet, vad hade den för syfte? Ex: när min 17- åriga dotter var själv hemma och representater för S ringer på dörren och frågar – är dina föräldrar hemma vilket hon svarar nej på, de fortsätter ändå att prata och säger till henne att enligt SD’s värderingar så har inte hon och han samma värde i samhället, kan tilläggas att hon har en utländsk pappa så hon ser inte svensk ut. Min dotter upplevde det som obehagligt så nästa dag går jag ner till deras valstuga och frågade de vad de menade med detta, fick lite luddiga svar men de skulle ändå ta upp det med de berörda.

Imorse när jag var ute och rastade vår hund så frågade en helt främmande kvinna (serbisk rom) mig om nazisterna skulle kasta ut de ur landet om de fick makten, för det var vad de från S och V hade förmedlat till henne och hennes familj, så de röstade på de enbart av den orsaken. Hon sa också att hon inte hade en aning om vad partierna stod för. Pratar man med invandrare som bor här så vill de veta hur saker och fungerar i Sverige, det kanske inte är intressant i det stora hela men för som bor här i de sk. särskilt utsatta områdena så är det jätteviktigt att de får information om tex hur val går till samt att de vet vad de röstar på. Är inte det att underskatta människors förmåga att ta in information och även samtidigt undanhålla viss information som anses som känslig. På 4 dagar fick vi 3 sms, 1 mail, 2 hembesök från S.”

Många invandrare är övertygade att SD planerar att utvisa dem. Detta förstärktes i år av uppmärksammade Afs broscher, som många tror är från samma parti. När SD hade stark siffror mätningar skapades därför en oro för utvisningar som S skickligt utnyttjade. SD själva har inte gjort mycket för att trovärdigt ändra bilden som krystaliserats efter så många år av invandrarfientlig retorik, de åker sällan till dessa områden och tror att invandrare som knappt kan svenska ska läsa detaljer i deras partiprogram.

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *