Tino Sanandaji: Miljoner svenskar diskuterar såpopera kring regeringsspelet.

av | 13 september, 2018

Idag kom en viktigare nyhet som få bryr sig om, men som alla kommer märka konsekvenserna av i sina pensioner, löner, skatter och välfärd. Sveriges redan svaga tillväxt revideras ned, både nu och retroaktiv för tidigare år. Det innebär att man överskattat BNP och inser att Sverige är fattigare än man trodde.

Nedrevidering av senast kvartal var förväntad av insatta såsom Konjunkturinstiutet, men det stoppade inte regeringen från att använda överblåsta siffrorna i valet, påhejad av media. Nu kommer facit, som är än värre än förväntad. Sydsvenskan:

”Svensk tillväxt skrivs ned rejält. De senaste årens högkonjunktur har varit svagare än vad som först beräknats, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån…Såväl 2016 som 2017 års BNP-siffror skrevs ned. Generellt sett har de senaste årens högkonjunktur varit svagare än vad som först beräknats” ”Det blir sammantaget många miljarder sämre än tidigare rapporterat”

2017 hade Sverige EUs sämsta tillväxt i BNP per capita, och EU-komissionen prognos är att Sverige kommer vara sämst i år och året efter. Hittintills 2018 har BNP per capita bara växt med 1.6 procent på årsbasis trots jubelrubriker och den tomma fasad man presenterat allmänheten.

Vad betyder det i klartext? Om BNP per invånare växer med en procent närmaste fyra år i stället för normala två kommer välfärden under en mandatperiod tappa ca 250 miljarder kr, pensioner bli lägre och kommuner tvingas skära.

Jag önskar att allmänheten la en bråkdel så mycket uppmärksamhet på den analkande nedgången än på det politiska spelet. Det drar sig mot oväder, utan krismedvetenhet bland allmänheten som presenterats med en förskönad fasad. Tro mig, detta kommer påverka er mycket mer än om Annie och Ebba sms:ar Stefan eller Ulf först. Om ni inte fattar nu kommer ni fatta snart.

Läs i Omni här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *