Tino Sanandaji: Nu har jag tittat på valresultaten och tänkte avliva en myt.

av | 13 september, 2018

Läsare Peter Lindmark har gjort hästjobbet att gå igenom samtliga utsatta områden 2018 och 2014.

Många har sett bilderna på Socialdemokraternas extrema resultat i områden såsom Rinkeby och Rosengård. Samtidigt vet de som följt detta länge att det länge sett ut så, det är inget nytt i sig.

I själva verket minskade både S och vänsterblocket som helhet i dessa områden. De fick 68 procent i särkiljt utsatta områden jämfört med 72 procent förra valet. Inte heller ökade valdeltagandet nämnvärt, och röstandelen har sjunkit av att fler som bor där är nyanlända utan rösträtt i riksdagsval. Totalt kom ca sex procent av vänsterblockets röster från dessa områden, vilket är signifikant men ingen förändring mot förra valet.

SD däremot ökade i dessa områden med ca 4 procent. SD fick 11 procent i särkiljt utsatta områden, 15 procent i utsatta och 18 procent i riskområden, dvs. de på väg att bli kriminella. Det ger totalt 14 procent i no-go-zonerna. Det kan jämföras med 12 procent bland kvinnor och 8 procent bland studenter i hela landet! Bortsett några extrema distrikt verkar invandrartäta förortsområden röstat mer på SD än svenska kvinnor och studenter gjorde. Det är viktigt att jämföra med tidigare val och ha sinne för proportioner.

Totalt röstandel SD i hela landet:
Svenskt ursprung: 17%
Första & andra generation invandrare från Norden: 20%
Första & andra generation invandrare övriga Europa: 18%
Utomeuropeiska invandrare: 7%

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *