Tino Sanandaji: Kalldusch för svensk tillväxt – BNP kraftigt sämre än väntat

av | 14 september, 2018

Nyheter Idag om ekonomin, ett ämne knappt diskuterades under valrörelsen till förmån för bäbisspråk som ”Sverige går som tåget!” ”Ladorna är full!” ”Det går som en Tesla!”.

Grejen med ekonomin är att det går att mäta med siffror, 1934 under depressionen utvecklade ekonomispristagare Simon Kuznets BNP så vi skulle slippa dagissprat. I valrörelsen återgick politiker till infantilisering för att lättare föra väljare bakom ljuset.

“Kalldusch för svensk tillväxt – BNP kraftigt sämre än väntat

Regeringens siffror för svensk tillväxt för 2016, 2017 och 2018 visar sig nu vara kraftigt uppblåsta. I själva verket har den ekonomiska tillväxten varit betydligt sämre än vad som rapporterats…Sanandaji är aktuell med boken ”Tio tusen miljarder” som går på djupet med svensk ekonomi och synnerligen svenskarnas allt skenande privata skuldsättning. I boken belyser Sanandaji även den låga tillväxten i Sverige och han presenterar 25 förslag på privatekonomiska tips inför den djupa nedgång han förutspår.

När Nyheter Idag talar med Sanandaji vill han inte tala om en kommande ”krasch”, däremot är en djup nedgång att vänta.

– Nej, jag tror att en krasch är osannolikt då delar av ekonomin denna gång står sig starka, inte minst bankerna. Däremot gissar jag att det blir en ovanlig djup och långvarig nedgång”

Idag tappade kronan efter en annan rapport. Dagens Industri ”Svenska kronan försvagas i förmiddagens handel på fredagen efter att SCB redovisat ett svagare utfall för augusti-inflationen än vad Riksbanken och marknaden räknat med”

Bry er dock inte om detta och lita på att våra politiker vet vad de gör. BNP, valuta, nedskärning och pensionsbroms är bara abstrakt hukus-pokus som är omöjligt att förstå och inte berör er. Fokusera på reality-tv och känsiskvaller, sen när har ekonomin påverkat någon?

Läs artikeln i Nyheter Idag här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *