Tino Sanandaji: I en sammanställning pekas Sveriges bostadsmarknad ut som den mest riskabla i världen.

av | 20 september, 2018

De som vill förneka Sveriges problem gillar att dela rankingar om hur fantastiskt allt går, vilket är lätt då det finns hundratals att välja mellan. Igår läste vi: ”Ny studie: Sverige bäst för global utveckling”

Per Gudmundson skriver sarkastisk: ”Sverige världsbäst igen – på önsketänkande” och förklarar att detta är en tankesmedja som räknat hur många flyktingar länder tar, hur mycket bistånd de ger o dylik, inte resultat.

Det finns samtidigt rankingar fler borde vara medvetna om men få uppmärksammar: ”Sveriges bostadsmarknad mest riskabel i världen. I en sammanställning hos Bloomberg, gjord av Oxford Economics, pekas Sveriges bostadsmarknad ut som den mest riskabla i världen, utifrån övervärdering, prisökning och skulder som procent av BNP.”

The National skriver att skuldindrivare ser ökning av hushåll som inte betalar, ofta en varningstecken: ”Scandinavians struggle with their debt burden. Debt collector Intrum AB has noticed that households in Sweden and Norway are getting increasingly stretched”

Idag rapporterar Dagens Industri att pris på nyproducerade bostäder rasar och antal osålda objekt ökar: ”Rekordmånga nyproduktioner prissänks: ”Aldrig sett en sådan ökning”. Rekordmånga nyproducerade lägenheter prissänks. Det visar statistik från Booli”

Dessa nyheter når sällan kvällsnyheter och dummas ofta ned till infantil nivå ”det går bra för Sverige”, ”Ladorna är fulla” eller irrelevanta klyschor som ”Statsfinanser står starka”, som om det motbevisar en bostadsbubbla.

Att regering och media inte uppmärksammar något bevisar inte att det är oviktigt, det handlar om ovilja att erkänna problem. Här går det heller inte att förlita sig på social media då dessa frågor anses vara tråkiga av många som föredrar att pratar om klanröstning, regeringskaoset, skjutningar, våldtäkter och annat hemskt som normaliserats.

Låt er inte falla i falsk säkerhet av att få pratar om detta, spar lite uppmärksamhet från dagliga eländet till det nya eländet.

Tino Sanandaji

Läs i Dagen Industri här (låst)…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *