Superskrällen i Miljöpartiet, nykomling petade ordförande.

Av | september 22, 2018

För två dagar sedan skrev GP om “superskrällen i Miljöpartiet, nykomling petade ordförande.”
Det handlar om 23-årige Abdullahi Mohamed som kom till Sverige som ensamkommande för sju år sedan. Nu kryssas han in i kommunfullmäktige för Miljöpartiet.
Han säger: “Det känns fortfarande som att jag drömmer. Jag kunde inte sova efter att jag fick veta detta i onsdags.”
Det har bara gått sju år sedan han kom till Sverige från Somalia som ensamkommande flyktingbarn. Den första tiden bodde han i ett hus med 16 ungdomar från olika länder.

Han kunde så för några år sen återförenas med sin pappa och sina tre syskon, här i Sverige.
Han säger: “Jag trodde aldrig att jag skulle få träffa min familj igen. Jag visste inte ens var de var eftersom det var krig i Somalia.”
När GP träffade Abdullahi Mohamed för tre år sedan läste han in gymnasiet och drömde om att bli statsminister.
Han säger vidare: “Det är klart att jag fortfarande vill det. Man måste satsa högt. Alltid. Jag är medveten om att det är väldigt svårt och att det krävs erfarenhet, men man ska alltid ha en dröm.”

När vi nu ses på ett café på Friskväderstorget i Biskopsgården har det just blivit klart att 23-åringen tar plats i kommunfullmäktige i Göteborg efter att ha fått i särklass flest personkryss i Miljöpartiet.
Miljöpartiet får sex mandat i kommunfullmäktige efter valet, Abdullahi Mohamed stod på tolfte plats, men genom en framgångsrik valkampanj lyckades han kryssa till sig dubbelt så många röster som toppkandidaten Ulf Kamne. Samtidigt innebar det att partiets ordförande i Göteborg, som stod på sjätte plats på listan, blev utan fullmäktigeplats.

Abdullahi Mohamed säger: “Jag vill bli ambassadör för förorten. De som känner mig vet att jag är en kille som vill göra något bra för samhället, de blir nog inte förvånade över att jag får en plats i fullmäktige.”
Efter bara ett par månader i Sverige gick han på ett möte med SSU. När han lärde sig mer svenska fann han Miljöpartiet. Det var integrationspolitiken och miljöfrågorna som fick honom att byta parti.
Han säger: “Jag är uppvuxen i Somalia, där man inte bryr sig om naturen. Jag har sett konsekvenserna: torka, svält och sjukdomar. Jag är imponerad av Miljöpartiet som tar klimatfrågorna på allvar.”

Utöver klimatet och miljön är de socialpolitiska frågorna viktigast för Abdullahi Mohamed. Det handlar om att få till ett bra flyktingmottagande, och att ungdomar ska få möjlighet att utvecklas på bästa vis, och få stöd och hjälp så att de inte hamnar i drogmissbruk.
Under valrörelsen har han träffat många ungdomar som har sagt att de inte tänker rösta, att de inte är en del av det här samhället.
Han säger: “Det är väldigt allvarligt att ungdomar ska känna så.”
Han vill visa att alla kan nå dit de vill bara de kämpar.

Och fortsätter med att säga: “Du kan bli statsminister, fotbollsproffs eller vad som helst. När jag förklarar att jag kom hit för sju år sedan och kandiderar till fullmäktige visar jag att man kan nå dit man vill om man jobbar hårt. Oavsett hur man ser ut och var man kommer ifrån.”
Abdullahi Mohamed är uppväxt med politiken. Hans farfar var politiker, liksom hans pappa och farbror. Men det politiska systemet i Sverige skiljer sig radikalt från det i Somalia.
Mohamed säger: Jag kommer från ett land där inte demokratin fungerar som den ska. Jag är imponerad av den svenska demokratin. Sverige är en viktig förebild för länder som Somalia.”

När han förtidsröstade i Biskopsgården tillsammans med partikollegor för ett par veckor sedan var det för första gången.
Han säger: “Det kändes helt fantastiskt. Att rösta, och att lägga rösten på mig själv.”
En mamma hälsar på Abdullahi Mohamed på torget.
Han fortsätter med: “Hon röstade för första gången och undrade om jag hade kommit in.”
Lite bakgrundsfakta om Abdullahi Mohamed. Han är 23 år,
inkryssad i kommunfullmäktige för Miljöpartiet.
Bor i Biskopsgården, han sysslar med politik och studerar.
I Miljöpartiet blev han medlem för sex år sedan och har suttit i valberedningen för Grön Ungdom.

Allt detta låter ju jättebra, bara superlativ från skribenten om denna man.
Men det ställer verkligen frågor i mitt huvud hur han som stod på plats 12 på Miljöpartiets lista i kommunalvalet lyckades få dubbelt så många kryss som partiets toppnamn, hur lyckades han med det?
Abdullahi Mohamed säger själv att han kommer från en familj med politiker, både hans far och farfar och en farbror var politiker i Somalia så det kan ju vara därför han lyckades så bra.
Men det kan ju också vara så att där är många i Biskopsgården som kommer från samma trakter som han och hans far och som känner att deras klan ska få inflytande i kommunalfullmäktige med denna man?

Sen så ställer jag mig frågan om verkligen en person som varit i landet så kort tid som Abdullahi Mohamed verkligen kan göra någon nytta inom kommunalpolitiken, för det är trots bara sju år sen han kom hit och det står inget om hur många år han varit svensk medborgare?
För det borde väl ändå vara ett krav på att politikerna som ska företräda folket är svenska medborgare, inte bara skrivna på en ort.
Där är som sagt var många frågor som är obesvarade i denna “hyllnings”-artikel från Anna Ekström.
Där skulle behövt vara lite mer av kritisk frågeställning från henne, men som sagt var hade hon ställt kritiska frågor så hade hon säkert inte fått några svar alls från honom.

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/superskr%C3%A4llen-i-milj%C3%B6partiet-nykomling-petade-ordf%C3%B6rande-1.8681192

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *