Tino Sanandaji: Att låta nyanlända leka skogsmulle är en slöseri på invandrares tid och skattebetalarnas pengar

| 26 september, 2018

Senast miljardfiasko i fejkjobb är ”Gröna jobb”, ett fint ord för menningslös pyssel i naturen som att plocka pinnar. Regeringen låtsas att detta är en kompetenshöjande väg till riktiga jobb i teknikintensiv skogs- och lantbruk. Sydsvenskan:

“”Gröna jobb” för arbetslösa döms ut. Skogsstyrelsen har redan uppnått målet för 2018. 1500 så kallade naturnära jobb har skapats i enlighet med regeringens satsning, som riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa. Men insatsen är omtvistad. – Förmodligen finns andra insatser som vore mer effektiva, säger Anders Forslund, professor i nationalekonomi…

Fram till och med 2020 ska Skogsstyrelsen ha sysselsatt drygt 5 000 personer. Uppgifterna är enkla och kan handla om att släpa ris eller städa längs med stränderna…Lönerna på omkring 17 000 kronor före skatt finansieras enligt det arbetsmarknadspolitiska regelverket som inkluderar en rad olika typer av subventionerade anställningsformer…– Jag tror inte att det här leder vidare till fasta jobb – tyvärr. Det blir en form av modernt beredskapsarbete för att folk ska ha någonting att göra”

Det är fint att folk har något att sysselsätta sig med, men det är orimligt att stat och kommuner tar 25–30 miljarder kr som kunde gått till riktiga jobb i välfärden och lägger det på åtgärder. Absurt nog ökar åtgärderna trots högkonjunktur.

Att låta nyanlända leka skogsmulle är en slöseri på invandrares tid och skattebetalarnas pengar då det inte är en väg till riktiga jobb. Svenska arbetsgivare efterfrågar inte enkla dränguppgifter som rationaliserades bort redan under 1800-talet. Regeringen kastar pengar på dessa program då det vet att det räknas som ”sysselsättning” och att de kan turnera riket runt och ljuga för lättlurade att integrationen förbättrats.

Tino Sanandaji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *