Stig-Björn Ljunggren: Svenska politiker är en samling krukor.

av | 27 september, 2018

Den kända sossedebattören Stig-Björn Ljunggren skriver idag i Aftonbladet en debattartikel som bär namnet “Svenska politiker är en samling krukor” med underrubriken “Ingen vågar bryta invanda tankemönster, trots historiska möjligheter”.
Han börjar med att “Fördelen med att stå på en perrong och vänta på ett försenat tåg är att smartphonen kan ge oss ett oavbrutet flöde av information om att inte heller de politiska företrädarna levererar.
Medborgarna kan konstatera att tågen inte fungerar. Men inte heller politiken.
Låt oss därför ägna väntetiden åt att betrakta vad som händer med den kyliga precision som höstregn skänker vår hjärna.

Det som hänt globalt i politiken de senaste 10 åren är att vi fått en tydlig vindkantring. Folk har gått till valurnorna med revolutionära avsikter. De är förbannade. De har lämnat sina gamla partier och röstar för förändring. Och tycks längta efter någon tydlig ledargestalt. Antingen en ”vuxen i rummet” eller en ”auktoritär demokrat”.
I Sverige har det inneburit att svensk arbetarrörelsen förlorat en stor del av arbetarklassen till högern. Uppbrottstiderna har märkligt nog inte gett vänstern vind i seglen. Inom LO röstar visserligen en större halva fortfarande vänsterut, men runt 40 procent är i dag ”höger”.

Vi kan också se att den socialdemokratiska solen är på väg att slockna. Även om svenska sossar klarat sig förhållandevis bra är det uppenbart att partiet inte längre är kyrkan mitt i byn.
Och inte bara att partiet som organisation har problem, den socialdemokratiska ideologin är numer anammad av alla partier i riksdagen, var och en på sitt sätt. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har Per Albins porträtt på väggen; moderaterna är det nya arbetarpartiet; vänsterpartiet är numer något så enkelt som socialdemokrater med pengar.
Objektivt sett är manegen krattad för en ny politisk epok antingen baserad på kaos, eller på att någon kliver fram och tar kommandot.

Den första möjligheten är att svensk borgerlighet biter huvudet av skammen och bildar en regering på grundval av att den socialdemokratiska superstjärnan har slocknat. En moderatledd regering skulle kunna etablera en ny ordning som gradvis kan skruva tillbaka samhällsutvecklingen till dit borgerliga väljare önskar.
De skulle då också, troligtvis, katapultera ut socialdemokraterna i den politiska periferin, där de snart kommer att etablera sig som ett icke trovärdigt vänsterpopulistiskt klagoparti, av den gnälliga typ som borgerligheten länge var under den socialdemokratiska hegemonin.

Många socialdemokrater ryser av obehag inför detta scenario. Men konstaterar samtidigt med ett leende att borgerligheten som tur är saknar tillräckligt med mod för att ta chansen.
Borgerligheten är helt enkelt en samling med krukor.
Om Allianspartierna önskat utnyttja sina historiskt unika möjligheter hade de kunnat göra det för länge sedan. Så varför nu?
Men om borgerligheten är krukor, hur är det då med socialdemokraterna?
Deras huvudlinje är faktiskt att det finns just en unik öppning till i politiken. Det skulle kunna gå att bryta den fördummande blockpolitiken.

Dags för en mittenregering – givetvis under socialdemokratisk ledning.
Just detta senare led i resonemanget antyder att inte heller Socialdemokraterna vågar bryta invanda tankemönster – egentligen. Det som skulle krävas för att göra en sådan blocköverskridande regering till ett reellt alternativ är att socialdemokraterna erbjuder Centerpartiet eller Liberalerna att vara regeringsbildare.
Den generositeten inför historiska möjligheter finns inte hos socialdemokraterna. Även de är en samling krukor, när allt kommer omkring.
Således får vi medborgare nog räkna med att få stå där på perrongen i väntan på det försenade tåget. Medan krukorna skramlar i bakgrunden.”

Man kan tycka vad man vill om Stig-Björn och hans politiska åsikter.
Ibland är han genialisk ibland är han ute på någon annan planet, denna gången är det lita av bådadera. Det första med att om borgarna som han skriver biter huvudet av skammen och bildar en stark borgerlig regering tillsammans med SD så kommer den Socialdemokratiska eran vara all, Socialdemokraterna kommer precis som i så många andra länder att implodera och falla samman. För förglöm inte att i det Socialdemokratiska partiet är där många grupper allt ifrån dem som ligger nära mitten till dem som ligger mycket nära vänsterpartiet.

Skulle partiet falla samman så kommer säkert precis som Stig-Björn skriver ett vänsterpopulistiskt parti att uppstå, ett parti av gnällspikar som inte tycker att något är bra, ett parti som skulle vilja vrida tillbaka politiken tillbaka till den tiden då sossarna var ett 40-50 procentsparti.
Det Stig-Björn säger härnäst är så sant som det kan vara, och det är att borgarna är en samling med krukor, de har chansen men vågar inte ta den. De är rädda för vad som kommer att hända, om de klarar av det de är satta till att göra.
Härefter ställer han en avgörande fråga, om nu borgarna är sådana krukor vad är då Socialdemokraterna?

Där börjar han att vandra lite innan han kommer till den avgörande punkten som är även om han inte vågar skriva ut det i ren text att även sossarna är en samling krukor utan något eget egentligt mod att bryta det invanda.
För vad skulle hända om det går åt skogen och partiet har lagt så mycket prestige på att bryta upp och ändra sitt tänkesätt.
Vad skulle hända om de tillsammans med Centern och eller Liberalerna bildade en regering som skulle falla sönder efter ett år eller så?
Ja, det är en brinnande fråga och en fråga som vi kanske får svar på i en snar framtid.
För jag säger som Stig-Björn, vi medborgare får nog räkna med att få stå där på perrongen i väntan på det försenade tåget. Medan krukorna skramlar i bakgrunden.

https://www.aftonbladet.se/a/rLRJy0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *