Tino Sanandaji: Vad exakt hjälper det om ett fåtal ekonomer känner till en kris men inte talar om det för vanligt folk?

av | 27 september, 2018

Sören Häggroth, Kristin Magnusson Bernard och John Hassler diskuterar framtiden för den svenska ekonomin hos SNS.

Respekterad ekonomiskribent Margaret Von Platen återger ett facinernade seminarium i tunga SNS. Experterna är överens att landet står inför ett allvarligt läge med svag tillväxt, rekordstora skulder och kommuner som snart måste chockhöja skatten för att ha råd med sin verksamhet. Bilden bland insiders är motsatsen till det halleluja-budskap som trampades ut under valrörelsen och som många därför tror på.

“Framgång föder dumhet – ekonomin kan hamna i kris

Svensk ekonomi går – inte – som tåget. Om inget görs akut finns risk för allvarliga konsekvenser framöver, varnar John Hassler, professor i nationalekonomi, vid ett framträdande hos SNS”

“Den samlade ståndpunkten kan sammanfattas som att inget händer. Inga politiska partier samarbetar förrän det blir en ekonomisk kris i Sverige. Och allt som varit tämligen rosenskimrande i svensk ekonomi före valet svärtades snabbt ner av olika mörka prognoser.

Även i det längre perspektivet är den svenska ekonomiska tillväxten bland de lägsta i Europa. – Det ser dåligt ut framöver. 2007-2022 kommer BNP per capita vara i genomsnitt 0,9 procent per år, alltså sämre än tidigare år..

John Hassler tystade därmed de glada megafoner som basunerat ut att det går bra för den svenska ekonomin…

– Den snabbare integreringen av de nya svenskarna är den mest akuta åtgärden. Han bedömer att det måste till en internationell krasch för att de svenska politikerna eventuellt ska bli tillräckligt handlingskraftiga och våga genomföra reformerna ovan…Sören Häggroth varnar för att kommunalskatten måste höjas med tre kronor fram till 2040 om välfärdsantagandena ska behållas.”

I slutet får vi höra att krisen är välkänt bland ekonomer! ”Idag talar alla om denna kris. Det är en positiv omständighet.”

Vad exakt hjälper det om ett fåtal ekonomer känner till en kris men inte talar om det för vanligt folk?

Tino Sanandaji

Artikel här…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *