Låt oss för jösse namn komma ihåg att det handlar om dem som från allra första början inte hade någon asylrätt!

av | 28 september, 2018

Såklart de partier som drev frågan om gymnasieamnestin visste. Oavsett vad som sker framöver kommer ingen av de 9000 afghaner som givits amnesti utvisas. De har genom odemokratiska krafter givits en särställning. Det handlar inte utbildning, det handlar om känslor, om värdegrundssoldater som fått härjat fritt, om politiker som Annie Lööf som ville göra politiska retoriska poänger på att prata om anständighet och medmänsklighet.

Minns ni när Gustaf Fridolin sa att: “politiken behöver människor som brinner. (…) Med den drivkraft Fatemeh har kan vi inte utesluta att hon en dag blir statsminister eller FN:s generalsekreterare.” Känslor, och återigen känslor.

Nu dyker ytterligare en aspekt som ingen talat om, Merit Wager skriver i SvD om:

“(…) de kostnader som uppstår i samband med studierna. De uppskattningsvis 9 000 personerna som omfattas av lagen ska söka lån från CSN för att bekosta sitt uppehälle och sitt boende, som de för övrigt ska ordna själva.”

Samtidigt visar Skolverkets siffror att man kan förvänta sig att få kommer klara gymnasiestudierna. “2011 påbörjade 3 679 personer språkintroduktion i svensk gymnasieskola. Av dem hade 0,4 procent – inte ens 1 procent – klarat gymnasieexamen efter tre år. Efter fem år hade 14,7 procent gjort det. 85 personer av 100 hade således ingen examen efter fem år.”

Gymnasieamnestin är som sagt villkorad: Klara din utbildning, fixa arbete och bostad annars är det utvisning som gäller. Om en majoritet av de 9000 inte klarar sin utbildning och därmed inte heller kan få en vettig anställning, vilket verkar vara det mest troliga sett till Skolverkets siffror, får man anta att deras skuld till CSN avskrivs, skriver Wager; Vad händer då, jo skattebetalarna får stå för notan. Detta praktfiasko blir dyrare för per minut för skattebetalarna. Men det spelar inge roll, det handlar ju om anständighet, eller hur?

Vissa kommer säkert klara sig, men som en person med insikt skriver: “Om ni bara visste. Många av dem drogar. Rektorerna gör en anmälan till soc. eftersom de inte sett Ahmed eller Muhammed på tre månader. Vissa har tur, andra inte. De som har tur får ett hotellboende för mellan 16 000 till 18 000 kr i månaden, plus socialbidrag upp till norm. De som har otur får inget alls utan hänvisas till eget ansvar.”

https://www.svd.se/merit-wager-vad-far-gymnasielagen-for-ek…
https://www.expressen.se/…/de-fick-regeringen-att-svanga-o…/
https://twitter.com/annika5064/status/1045426345654857729…
https://www.hemhyra.se/…/slut-pa-bostader-lomma-nabeels-fa…/

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *