Paul Pascalau: Det finns fog för uppfattningen att välfärdsstaten är dödsdömd

av | 28 september, 2018

“Fickpengs-ekonomi har det kallats, när folket inte ska behöva spara och planera. Kontraktet var höga skatter i utbyte mot omfattande bidragssystem, vi betalar och de som styr levererar. Även detta bröts trots att vi fortsatte betala.”

^^This.

Det finns fog för uppfattningen att välfärdsstaten är dödsdömd, alldeles oaktat invandring eller inte. Detta eftersom den undergräver medborgares arbetsmoral och på sikt blir för dyr för att kunna upprätthållas av de arbetande. Assar Lindbeck har forskat om denna effekt bl.a. har jag för mig.

Något som torde undergräva arbetsmoralen ännu mer, i synnerhet för de som arbetar hårt, är att samhällskontraktet bryts på sådant sätt som skett i Sverige. Att du betalar mer och mer och får mindre och mindre, och att man är fullt upptagna med att försköna Sverigebilden snarare än att förbättra Sverige. Som SKL, som ertappades nu i dagarna med att ha ljugit om våra vårdköer för att få dem att se kortare ut.

En dålig invandringspolitik, som dagens, bidrar till den här nedåtgående spiralen. Men vi kan inte lura oss själva genom att tro att alla strukturella problem med välfärdsstaten försvinner om bara invandringen minskar och blir mer högkvalitativ.

Läs i Svd (låst) här…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *