Ivar Arpi skriver i SvD om den somaliska rösten i riksdagen.

Det är bra att Arpi driver om det. Vi är många kritiker här på som uppmärksammat Leila Ali Elmi (MP) valkampanj, men kanske framför allt att hon gillade och spred vidare en hatvideo riktad mot Joakim Magnus Lamotte och hans familj.

Ivar Arpi undrar precis som många av oss hur gick det egentligen till när Elmi röstades in. Hon var ju inte ens känd inom det egna partiet? “Den mer intressanta historien handlar om vad vi faktiskt vet om hur Leila Ali Elmi fick sina kryss. Hennes valkampanj var till största delen riktad mot den somaliska gruppen, som är mycket stor i hennes valkrets, vilket jag tidigt skrev om (16/9). Måhända var hon en doldis för sitt parti och för allmänheten i stort, men inte för somalierna i Göteborg, skriver Arpi.

Även jag granskade Leila Ali Elmis FB.sida och kunde snabbt konstatera att hon i huvudsak riktade sig till somalier. Ivar Arpi har i sin granskning även uppmärksammat att: “hon pratar sällan om Miljöpartiet, eller partiets hjärtefrågor. Däremot säger hon: “somalier ska finnas i alla partier. I Sverige finns flera partier och jag har läst deras program. Och jag tycker, efter att jag har läst, att Miljöpartiet är det rätta partiet för somalier här.” (SvD 1/10) Representation av somalier ges ett egenvärde.”

Det är alltså somalierna som ska representeras, inte Miljöpartiet. “Är det ens ett problem? Inte nödvändigtvis. På kort sikt är det kanske mest en påminnelse till andra väljargrupper att mobilisering fungerar. På lite längre sikt ligger möjligen mer i vågskålen”, fortsätter Arpi.

Det finns inget odemokratiskt i det Leila Ali Elmi gjort. “Men om vår demokrati utvecklas mot att en del av befolkningen främst röstar på kandidater från sin etniska grupp, kommer andra att börja göra likadant.”

För mig är det här problem. Vi talar ofta om att vi måste få tillbaka vår gemensamhet: Hur ska det ens bli möjligt om man ska rösta på sin kandidat inom sin etniska grupp, snarare än på ett politiskt program?

Samtidigt som den här utvecklingen pågår fortsätter våra nuvarande politiker tjafsa. Det vuxna samtalet som Ulf Kristersson så myndigt utlovade uteblev.

https://www.svd.se/den-somaliska-rosten-i-riksdagen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *