Varenda kvinna som blivit utsatt förtjänar något bättre än det här!

av | 2 oktober, 2018

Ett Nej ska var ett Nej. När ett Nej inte tycktes fungera, ja då kom samtyckeslagen, så bra! Nu skulle det minsann bli tydligt att man också måste ha samtycke.

Läser nu att en man i 20-årsåldern som dömdes till “två års fängelse och ett skadestånd på över 100.000 kronor efter att Uppsala tingsrätt ansett att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt på en sovande kvinna hösten 2017.” Den domen river Svea hovrätt nu upp och friar mannen.

Vad hände med samtycket? Åsa Regnér som var så snabb med att lova att det här minsann var ett skarpt förslag. Ett samtycke är naturligtvis bra, men om du sover och är berusad som den är kvinnan var, vad hjälper samtyckeslagen henne? Mannens frias ju i alla fall.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av berusning och sömn. Så både Hovrätten och Tingsrätten bekräftar att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation men, frågan är om huruvida mannen haft uppsåt att våldta. Detta menar hovrätten att man med säkerhet inte kan slå fast. Och därför frias mannen. Alltså är det precis som vanligt, ingen skillnad alls. Ord står mot ord, eller snarare förövarens ord är det som gäller.

Kvinnan har på grund av sitt utsatta tillstånd vare sig kunnat sagt Ja eller Nej, eller kunnat ge sitt samtycke, eller hur? Om man inte kan det, är inte det då att betrakta som en våldtäkt? Var det inte just sådant här samtyckeslagen skulle vara till för, att stötta kvinnan även då hon inte kunde ge sitt samtycke?

Men som jag skrivit tidigare, samtyckeslagstiftningen är ett tandlöst luftslott. Den kommer lika lite åt problemen som att et Nej alltid är ett Nej. Det är lika svårt för kvinnan att bli trodd och bevisa vad som har hänt. När ska politikerna ägna mer tid åt förslag som kan ge faktiskt förbättring, när?

https://www.svt.se/…/falldes-for-valdtakt-pa-sovande-kvinna…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *