Vad menar du med jämlikhet, Mariam Salem?

Det här är intressant, hur olika vi kan tolka begreppet jämlikhet. Miriam Salem höll i Sveriges Radio morgonandakt under titeln: “Inför Gud är vi alla jämlika”. Jesper Sandström, översättare och skribent, undrar vad Salem menar med jämlikhet och varför hon får stå oemotsagd.

Miriam Salem tolkar jämlikhet så här:

”Vi människor aldrig är så jämlika som när vi står i bön inför Gud och vi kan aldrig uppleva en mer konkret handling av jämlikhet än när vi befinner oss i Mecka under vallfärden.”

Enligt Wikipedia är jämlikhet ett socialt tillstånd där alla människor inom ett visst samhälle eller inom en viss isolerad grupp har samma status och respekt, alla människor är lika värda, skriver Sandström.

För mig, liksom för Jesper Sandström, blir det svårt att förstå Miriam Salems tolkning av jämlikhet.

Jesper Sandström påpekar att: “Mecka är ju faktiskt inte vilken stad som helst, utan en av de mest aggressivt, institutionaliserat ojämlika platserna i hela världen. Icke-muslimer måste hålla sig minst 15 kilometer därifrån. Kvinnor får inte röra sig fritt utan en manlig övervakare. De som är ateister, tror på fel gud eller älskar någon av fel kön förföljs, förtrycks och mördas, med hänvisning till religiös lag.”

“Ändå kan Mariam Salem – oemotsagd – i Public Service tala om Mecka som ett jämlikhetens paradis. Tyvärr verkar det vara så att man även i det sekulariserade Sverige, kommer undan med att i religionens namn uttrycka åsikter som annars, rätteligen, hade ansetts helt oacceptabla.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *