Tino Sanandaji: Frågan är om L låter Björklund trycka på self-destrukt knappen eller om spelet slutar med att han själv får sparken som partiledare.

av | 4 oktober, 2018

Enligt Di möter Jan Björklunds försök att göra Stefan Löfven till statsminister överaskande internt motstånd. Många tror att L åker ut ur riksdagen om de blir del av socialistblocket. Frågan är om L låter Björklund trycka på self-destrukt knappen eller om spelet slutar med att han själv får sparken som partiledare.

”Intern revolt mot Björklund. En majoritet av riksdagsgruppen motsätter sig enligt Di:s källor partiets närmanden mot S, och allt mer pekar nu på att L kommer att släppa fram en M- och KD-regering” ”Enligt flera tunga källor inom Liberalerna har Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm aktivt försökt manövrera sig mot någon form av S-samarbete, där L i slutänden släpper fram Stefan Löfven och samarbetar med honom i någon form.

Flera Di talat med beskriver en stor intern irritation mot Jan Björklund, som anses agera utan mandat från riksdagsgruppen. Och vad som närmast kan beskrivas som en intern revolt tycks vara under uppsegling. Flera beskriver också hur han, som kommit med en rad ultimativa löften kopplat till regeringsfrågan, försöker rädda kvar sig själv snarare än att se till partiets bästa.

Och Jan Björklunds främsta möjlighet att sitta kvar som partiledare är sannolikt om han blir minister, och det kan han efter sitt agerande bara bli i en S-ledd regering.

Men att Liberalerna efter en valrörelse där man slagits stenhårt för att göra Ulf Kristersson till statsminister skulle välja att släppa fram Stefan Löfven ses av flera tunga L-namn Di talat med som uteslutet.

Och två huvudsakliga argument lyfts fram: Det handlar dels om sakpolitiken, där L är ett utpräglat borgerligt parti och om något står till höger om Moderaterna i den ekonomiska politiken. Det andra handlar om att L skulle straffas hårt av allmänborgerliga väljare och riskera att åka ur riksdagen om man bytte sida.”

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *