Utbildning på somaliska ska ge fler undersköterskor. Men hur kommer förståelsen bland dem att vara?

av | 4 oktober, 2018

Man frågar sig verkligen när man läser denna artikeln om det är meningen att migranter ska integreras i det svenska samhället eller är det kanske så att vi ska lära oss deras språk för att kunna få adekvat vård i en framtid?
För när man läser detta blir man allvarligt oroad: Det är första gången som utbildningen till undersköterska ges på somaliska i Alvesta. Bakom satsningen står Allbo lärcenter, omsorgsförvaltningen och arbetsförmedlingen i Alvesta.
Utbildningen är treårig och första året sker undervisningen främst på somaliska. Efter hand går undervisningen mer och mer över till att ges på svenska. Tredje året sker undervisningen enbart på svenska.

projektledaren Amr Sheikh Dayeb säger: “Det som är nytt är att man satsar på yrket samtidigt som man satsar på språket, man gör det parallellt.”
En liknande utbildning, fast på arabiska, genomförs också och är nu inne på sitt andra år. Förhoppningarna med utbildningarna är att eleverna snabbare ska kunna ta sig ut på arbetsmarknaden när de är klara med studierna.
läraren Najma Mohammad säger: “När man tar det på sitt hemspråk tänker jag att man förstår innehållet verkligen. Det blir mycket bättre för eleverna. De får lättare att fördjupa sig och förstå.”
Jag må vara gammaldags och kanske har jag förutfattade meningar men jag undrar verkligen nu vart vårt utbildningsväsende fungerar och om de verkligen får använda skattepengar på vilket vis som helst?
Sen är där frågan om hur bra svenska dessa kan lära sig på ett år?

Kommer de att förstå vad patienterna vill och önskar, eller kommer det att bli så att det är patienterna som kommer att få lida för att dessa “sjuksköterskorna” ska få jobba?
Jag är själv säker på en sak och det är att själv skulle jag inte vilja få någon vård av en sådan sjuksköterska, inte för att jag kanske skulle få sämre vård utan för förförståelsen mellan patient och vårdare är viktigt och enligt mig är det första de ska lära sig språket och sen ska de utbildas inte tvärt om.
Det räcker med att vi har en läkarkår som i många fall inte kan språket, utan att man i många fall skulle behöva ha en tolk för att förstå dem. Nu så ska man som patient inte förstå sjuksköterskorna heller.
Jag tänker på de äldre, de hörselskadade, de som är riktigt sjuka eller skadade, hur kommer de att gå för dem?
Eller det är kanske inte så viktigt i dagens Sverige?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/utbildning-pa-somaliska-ska-ge-fler-underskoterskor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *