Tino Sanandaji: LO borde kanske borde anmäla S till allmänna reklamationsnämnden och begära pengarna tillbaka

av | 6 oktober, 2018

Trots att bara 41 procent av LO-medlemmar röstade S tvingas alla LO-medlemmar finansiera S med tiotals miljoner per val.

Man skulle kanske tro att det skulle föranleda en debatt om lämpligthet tvinga medlemma finansiera partier de inte stödjer. Men maktmissbruket har blivit så normaliserat att Kommunal öppet klagar på att inte lyckades köpa lika många riksdagsplatser som de förväntade sig!

”Kommunal satsade 10 miljoner kronor på att hjälpa Socialdemokraterna i valet. Men bara sju kommunalare fick plats i riksdagen – hälften så många som efter förra valet. Nu hotar Kommunal att sänka stödet…Kommunal tycker inte att man får tillräcklig utdelning för pengarna. – Vi är inte alls nöjda.”

LO borde kanske borde anmäla S till allmänna reklamationsnämnden och begära pengarna tillbaka, eller åtminstone få mängdrabatt nästa gång de shoppar riksdagsmän. Kanske kan Amazon utveckla en tjänst som pressar ned priserna för att köpa politisk inflytande?

Hanif Bali twittrar ”Sinnesjukt att en organisation betalar pengar till ett parti i utbyte för platser i parlament. Hur är detta inte korruption?”

LO bidrag till S uppgår till tiotals miljoner kronor direkt och hundratals inräknat värdet av gratis arbetskraft. Utöver LO får S stöd av organisationer som Hyresgästföreningen som egentligen ska representera sina medlemmar men vars ledning styrs av S. Det var kanske rimligt decennier sen när 80 procent av medlemmarna tillhörde arbetarrörelsen, men framstår som märklig idag.

I år när S var desperata kampanjade deras tentakel-orgsanisationer extra oärligt. Hyresgästföreningen skrämde sina medlemmar att de annars skulle få chockhöjd hyra. Naiva väljare förstår inte att dessa är armar av S och tror att det är trovärdig information från oberoende organisationer, vilket gör skrämselpropogandan effektiv.

Nu när övriga partier krympt i medlemsantal får de obetalda funktionärer S får genom sin kontroll över civilsamhället får ännu större genomslag. Det enda andra parti som har motsvarande bonus är C, som är rika och dessutom har stöd av Näringslivslobbyin och kunde köpa stöd på social media.

Socialdemokraterna fick 28 procent och det rödgröna blocket 41 procent, sämst sen allmän rösträtt infördes. Frågan är hur många röster de skulle fått utan alla dessa organisationer de sen gammalt styr över och hur mycket stöd de egentligen har kvar i folkviljan.

Tino Sanandaji

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *