Gruppvåldtäkt, är ett nytt importerat problem. Det får man inte skriva eftersom fenomenet i sig ska sopas under mattan.

Alla tre är misstänkta för grov våldtäkt, polisen är knapphändig i sin information. Brottsrubriceringen innebär att flera varit inblandade, att våldet eller hotet varit kraftigt eller att offret varit särskilt utsatt av andra skäl. Jag läser det igen, offret varit särskilt utsatt, det har varit flera inblandade, närmare bestämt tre “väldigt” tonårspojkar. Det låter så oskyldigt – väldigt unga tonårspojkar. Jag vill inte läsa det.

Jag bryr mig inte om att de är “väldigt unga pojkar”, det enda jag vet att just det kommer göra att de får strafflindring, eller till och med slipper straff helt och hållet.

Jag tänker igen på “särskilt utsatt” och på offret. Hon beskrivs överhuvudtaget inte: Är hon en vuxen handikappad kvinna, väldigt ung flicka? Har offret varit full? Blivit lurad och bjuden på alkohol? Vad är det som har hänt?

Tidningen skriver sedan att alla tre utfört handlingar som kan likställas med våldtäkt, vad betyder det? Nyss var våldet och hotet kraftigt? Betyder det att sex armar hållit offret nere, slitet av henne kläderna, klämt och pressat in sina fingrar i de hål en kvinna/flicka har, eller har de tryckt in sina könsorgan i hennes mun, vagina eller anus? Vad menar med kan likställas? Hur länge har det pågått? Hur mår offret? Är hon på sjukhus? Inte en ord om henne.

Gruppvåldtäkt, är ett nytt importerat problem. Det får man inte skriva eftersom fenomenet i sig ska sopas under mattan. Det är vidrigt oavsett härkomst, men det är lika vidrigt att veta att det oftast utförs av unga män av utländska härkomst och att det måste sopas under mattan.

De flesta, 82 av 112, är födda i länder utanför Europa, skriver Aftonbladet i en artikel. 14 har utländsk bakgrund och 13 har två svenskfödda föräldrar. Det betyder att 86 procent hade utländsk bakgrund. Det kan jämföras med Expressens genomgång, som visade att 97 procent av gärningsmän i gruppvåldtäkter hade utländsk bakgrund.
Vanligaste medborgarskap i Aftonbladets granskning är Sverige (41), Afghanistan (25), Irak (9) och Somalia (7).

I “Våldtäkt och kultur” tar Heberlein upp just AB:s kartläggning och vilka de talat med. Professor Henrik Tham utesluter inte att det finns kulturella skillnader men ifrågasätter hur mycket det spelar in: “Det är nog få kulturer som tillåter den här typen av beteende”. Jerzy Sarnecki hävdar att det handlar klasskillnader och ojämlika förhållanden. Det är ett märkligt argument med tanke på att 34 av de dömda gärningsmännen var asylsökande, av vilka 27 utgjordes av 27 ensamkommande, skriver Heberein. (s.94)

Nu kan ingen leda i bevis att dessa är av utländsk härkomst men genom olika kartläggningar, genomgång av många domar och Heberleins bok ger de sammantaget en bild som får vi oss att ana…

https://www.aftonbladet.se/…/unik-granskning-112-pojkar-och…
https://www.expressen.se/…/de-ar-mannen-som-valdtar-tillsa…/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *