Äldre man lämnade utan mat och vatten i ett dygn av hemtjänsten

av | 9 oktober, 2018

Ytterligare en gång har det hänt, en person som har hemtjänst har blivit utan vård.
I slutet av juli blev en äldre man med hemtjänstbehov liggandes i sin säng en hel dag utan mat, vatten eller möjlighet att gå på toaletten. Händelsen är nu lex Sarah-anmäld av Söderhamns kommun.
Den äldre mannen får vanligtvis besök av hemtjänsten fyra gånger om dagen men en dag i somras kom ingen alls. Felet uppstod efter att mannen hade blivit skickad till sjukhus med ambulans en kväll efter en fallolycka.

Den kommunala hemtjänstpersonalen ställde då in besöken hos mannen dagen efter. Men mannen blev inte inlagd, utan skickades hem från sjukhuset samma natt. Detta meddelade aldrig nattpersonalen dagpersonalen.
Mannen, som var i så dåligt skick att han inte kunde ta sig ur sängen, hittades av sina anhöriga sent på eftermiddagen dagen efter. Då hade han varken fått mat, vatten eller kunnat gå på toaletten på hela dagen.

Arbetsgivaren uppger att det har funnits rutiner som inte har följts. Bland annat har vikarier inte fått tillräcklig introduktionsutbildning. Bemanningspersonal har inte heller fått tillräcklig information.
Även förra sommaren fanns problem med kommunikationen inom hemtjänsten i Söderhamn. Politikerna i nämnden ökade då antalet chefer för att arbetsgrupperna skulle bli mindre och kommunikationen bättre. Men ett år senare kvarstår alltså problem inom hemtjänsten.

Att bli gammal och eller sjuk i dagens Sverige är inte något man vill bli, inte om man har hemtjänst i alla fall.
För hur ofta är det inte att man hör hur människor blir utan sin vård, utan sina mediciner bara för att kommunikationerna mellan sjukhusen och hemtjänst/hemsjukvården inte fungerar i den utsträckningen den ska göra.
Det är nu inte frågan om när ett dödsfall kommer att inträffa på grund av detta utan frågan är hur många det kommer att vara innan politikerna reagerar, innan det hamnar så att någon anmäler dessa för vållande till annans död?

Man blir inte bara arg och besviken över att sådana saker bara får ske, utan man blir rosenrasande över den nonchalans som sjukvårdspolitikerna hanterar dessa saker.
Det verkar vara viktigare för dem att det finns fina dyra maskiner på sjukhusen än att grundvården fungerar, att där behövs fina och bra maskiner är inget att orda om men där behövs många fler sjuksköterskor, sjukvårdsbiträden. Hemsjuksköterskor, och hemsjukvårdare, för befolkningen lever allt längre och när vi lever längre så blir vi sjukare och behöver mer grundvård. Får vi inte det så kommer sådana händelser som denna att bli allt vanligare och förr eller senare så kommer också då dödsfall på grund av detta.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/aldre-man-lamnad-i-sin-sang-nar-hemtjansten-uteblev

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *