Hur många Abdul Khan finns det bland de 14 500 asylsökanden som tidigare fått tre avslag på sina asylansökan?

av | 9 oktober, 2018

Den 2 oktober 2018 dömdes den 26-årige afghanen Ali Saleh Ali för bland annat grov våldtäkt på ägarinnan av en thaimassagesalong i Malmö 2015. Utredningen lades ursprungligen ned då det DNA-prov som togs inte kunde matchas mot någon person i polisens DNA-register. Ali fick avslag på sin asylansökan 2012 men efter att ha hållit sig gömd i fem år ansökte han på nytt 2017-01-27. I augusti 2017 hade ännu inget beslut fattats. Ali är analfabet och kan inte göra sig förstådd på svenska. Ali kom senast från Iran där han uppehållit sig innan återkomsten till Sverige.

Utredningen om våldtäkt kunde med en god portion tur återupptas då man fått träff på ett DNA-prov från en senare utredning i Göteborg, där Ali och bland annat Abdul Khan 2018-08-31 dömdes för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. De hade tagit sig in på Göteborgs hamnområde och enligt egen utsago försökt ta sig ombord på en båt och lämna landet.

Khan har uppgett sig vara 18 år men är enligt uppgifter från Interpol dömd i Norge den 8 oktober 2013 för sexuellt umgänge med barn till fängelse i tio månader. Hans namn hade då angetts vara Abdul Hussain Hussaini, född den 2 februari 1992. Abdul Khan saknar resehandlingar. Det framgår för övrigt inte om han styrkt sin identitet i Norge, eller om den åldern är påhittad.

I ett yttrande från Frivården framkommer att Khan bor i Oxie och går på Norra Sorgenfri Gymnasium i Malmö. Han ska ha kommit till Sverige för tre år sedan och ansöker nu om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, påpassligt hopsnickrad av Migrationsöverdomstolen. Innan dess fattades beslut om avslag och utvisning den 6 april i år och Khan har fram tills nu vistats illegalt i Sverige. Det finns inga uppgifter om att myndigheterna försökt verkställa utvisningen eller försökt ta Khan i förvar i avvaktan på ett verkställande.

Den tunga kritik som riktats mot gymnasielagen, eller amnestilagen som den också kallas, har bland annat handlat om sänkta krav på styrkande av identitet och ålder. Vi ser nu effekten av lagen. Hur många Abdul Khan finns det bland de 14 500 asylsökanden som tidigare fått tre avslag på sina asylansökan?

Jan Ove Malmis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *