Jenny Sonesson: Skolhundar bör prövas som pedagogiska hjälpmedel

av | 9 oktober, 2018

Dagens måsteläsning, denna dag av Sonesson. Vi ska ta hjälp av våra kloka fyrbenta vänner.

Att utbildade terapihundar används som pedagogiska hjälpredor är ganska nytt i Sverige men inte internationellt. Fler skolhundar som spanieln Bosse i Göteborg borde få tassa in i svenska klassrum och stödja elever.

“I Uppsala finns, tack vare av ett samarbete mellan kommunen och Vårdhundskolan flera läshundsteam. Hundarna är tränade att vara nära eleven och med blicken följa barnets finger mot textraden i boken. Eleven upplever att hunden följer med i berättelsen. Åtskilliga barns rädsla för högläsning släpper därmed och självförtroendet ökar när de får läsa för icke-dömande hundöron.

Metoden är förvånansvärt framgångsrik för att väcka läslust hos barn enligt Kalle Enström, rektor på Årstaskolan i Stockholm som använder sig av terapihundar. “Vi tycker att det har fungerat väldigt bra. Vi har sett effekt i form av att eleven, efter att ha fått hjälp av en läshund, kan finnas och prestera i ett annat sammanhang där det tidigare inte varit möjligt”. Det är även elever som annars inte vill komma till skolan, av olika anledningar, som blivit hjälpta av hundarna berättade han för UNT förra året.”

Jennys Sonesson

Läs ledarkrönikan här…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *