Nuri Kino: Folkmordet hade kunnat stoppas och ingen hade behövt riskera sitt liv för att ge röst åt dess offer.

av | 9 oktober, 2018

I dag för exakt tio år sedan. En våg av mord av assyrier/syrianer och andra kristna i den irakiska staden Mosul. En kvinna ringde mig och skrek ut sina farhågor. Hennes kusin hade försvunnit, hon var rädd för att han var bland de dödade. Man dödade dem på deras arbetsplatser, i deras hem … man bara dödade. För att de tillhörde fel religion. Tusentals familjer flydde staden i ren panik. Likadant var det i Bagdad. Jag var då på Ekot Sveriges Radio och vädjade till utrikeschefen att rapportera om morden och att även kontakta BBC. Det känns som igår.

Vi var en del som varnade för att den etnoreligiösa rensningen skulle utvecklas till ett folkmord mot alla minoriteter, mot alla ickemuslimer, mot mandéer, yezidier och kristna. Alla tecken fanns där. Ingen lyssnade. I dag för exakt tio år sedan. Yezidiskan Nadia Murad delar Nobels fredspris med den otrolige Denis Mukwege … Folkmordet hade kunnat stoppas och ingen hade behövt riskera sitt liv för att ge röst åt dess offer.

Nuri Kino

Se filmen här…

I dag för exakt tio år sedan. En våg av mord av assyrier/syrianer och andra kristna i den irakiska staden Mosul. En kvinna ringde mig och skrek ut sina farhågor. Hennes kusin hade försvunnit, hon var rädd för att han var bland de dödade. Man dödade dem på deras arbetsplatser, i deras hem … man bara dödade. För att de tillhörde fel religion. Tusentals familjer flydde staden i ren panik. Likadant var det i Bagdad. Jag var då på Ekot Sveriges Radio och vädjade till utrikeschefen att rapportera om morden och att även kontakta BBC. Det känns som igår. Vi var en del som varnade för att den etnoreligiösa rensningen skulle utvecklas till ett folkmord mot alla minoriteter, mot alla ickemuslimer, mot mandéer, yezidier och kristna. Alla tecken fanns där. Ingen lyssnade. I dag för exakt tio år sedan. Yezidiskan Nadia Murad delar Nobels fredspris med den otrolige Denis Mukwege … Folkmordet hade kunnat stoppas och ingen hade behövt riskera sitt liv för att ge röst åt dess offer.

Slået op af Nuri Seyhan Kino i Mandag den 8. oktober 2018

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *