Tino Sanandaji: Sveriges på ytan starka siffror handlar om att inte skilja mellan tillväxt av BNP/capita och befolkningsökning.

av | 9 oktober, 2018

Ekonomifakta rapporterar att Sverige fortsätter gå som tåget: ”Ny svag BNP-prognos för Sverige”

”IMF, publicerade idag en ny prognos över den ekonomiska utvecklingen i världen. Globalt skrivs tillväxten ned något jämfört med förra prognostillfället. För svensk del bedöms BNP-tillväxten per capita hamna på 0,7 procent i år vilket i så fall skulle vara lägst i EU… För 2019 och 2020 spår IMF visserligen att tillväxten per capita ökar något för svensk del, men även om så skulle bli fallet ser vi ändå ut att tillhöra bottenskiktet bland EU-länderna. Den relativt svaga trenden i BNP/capita-tillväxt som vi dragits med under de senaste tio åren verkar därmed hålla i sig”

Sveriges på ytan starka siffror handlar om att inte skilja mellan tillväxt av BNP/capita och befolkningsökning.

BNP/capita är ingen märkvärdig teori utan enkelt: samlade inkomster per person. Exakt hur BNP ska beräknas kan diskuteras, men hur än räknar måste det delas på folkmängden för att avgöra löner köpkraft och offentliga resurser. När ekonomin växer genom större befolkning blir det inte mer över för varje person i välfärd, pensioner osv.

En viktig förklaring till kommuners problem är den låga tillväxten i BNP/capita. Kommuner har visserligen stor befolkningsökning, men det ger inte mer resurser då varje ny person också kostnar mer i välfärd. Kommuner, pensionssystemet osv får däremot större resurser när BNP/capita växer. De som inte förstår varför de borde bry sig om BNP/capita eller låtsas att det bara är en teori kommer ändå märka det när det är dags att gå i pension.

Tino Sanandaji

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *