Ynkligt stöd i Danderyd – 150 timmar i veckan i Boden. Twilight Zone i Tok-Sverige

av | 10 oktober, 2018

För ett drygt år sedan publicerades denna artikel om den lilla flickan som nekats den assistans hon behöver i rika kommunen Danderyd. I kvällens TV4-nyheter finns ett inslag där man nu flyttat till Boden och Eija fick då 150 timmar i veckan beviljade.
M a o har familjen blivit LSS-flyktingar i sitt eget land.
Twilight Zone i Tok-Sverige.

“Mattias Isakssons dotter Eija har en medfödd hjärnskada. En hjärnskada som innebär att hon varken kan förflytta sig eller äta utan hjälp. För Mattias Isaksson och hans fru är vardagen tuff, de beskriver situationen som mardrömslik. Familjen bor i Stockholmsförorten Danderyd men har haft planer på att flytta upp till Norrbotten. Länge har de kämpat för deras dotters rätt till att leva ett värdigt liv. Men Försäkringskassan menar att det är deras ansvar att ta hand om Eija, oavsett funktionsnedsättning, på grund av hennes ålder. Bakgrunden till att färre beviljas assistans kan bero på en dom som kom under 2015. Den avser att reglera de behov som betraktas som grundläggande. Flera organisationer för rörelsehindrade har slagit larm om vad domens effekter kan innebära.

– När vi sökte assistans fick vi höra att barn som Eija förr beviljades assistans direkt, men att det är nya tider nu, säger Mattias Isaksson.”

Artikeln från 2017:

http://www.kuriren.nu/nyheter/svart-hjarnskadad-nekas-assistans-kanns-som-en-mardrom-nm4702240.aspx

En artikel från augusti 2018 om att svenskar tvingas bli LLS-flyktingar i sitt eget land.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/8wA8rA/nu-tvingas-svenskar-bli-lss-flyktingar

Inslaget i kvällens TV4-nyheter.

https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/tre%C3%A5riga-eja-fick-ingen-hj%C3%A4lp-i-danderyd-men-i-boden-trodde-inte-det-var-sant-11794223

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *