Min analys över regeringsbildandet

av | 10 oktober, 2018

Mats Knutson skriver idag i sin analys om att relationen mellan Moderaterna och Centerpartiet blir allt frostigare och att det nu pågår ett politiskt ställningskrig mellan dessa partierna.
Knutsons analys om detta är att detta kan vara början på Alliansens sönderfall.
Grunden till detta är att Moderaterna och Centerpartiet efter gårdagen har helt olika målsättningar i regeringsbildandet.
Centerpartiet och Liberalerna vill fortfarande blockera så att Sverigedemokraterna inte får någon makt alls i riksdagen medan Moderaternas enda mål är att Kristersson ska bli statsminister.

När man sen lyssnade på Ebba Busch Thor i Rapport i kväll så verkar även hon tro att Alliansen fortfarande är vid liv och att det enda regeringsalternativet hon kan tänka sig är en Alliansregering bestående av fyra partier.
Det är det enda hon vill samtala om när de fyra Allianspartierna samlas för samtal.
Man ställer sig frågande till om Kristdemokraternas ledare bara är naiv eller om hon mörkar samtalen mellan de fyra partiledarna?
Man frågar sig också om verkligen både Annie Lööf och Jan Björklund verkligen inte har förstått att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte vill stödja en Alliansregering?

För även om Löfven vill ha en blocköverskridande regering så är hans enda mål att han får sitta som statsminister i en sådan regering.
Och likadant är det med Miljöpartiet, de vill endast sitta i en regering med Socialdemokraterna och Löfven, och då med Centerpartiet och Liberalerna med som stödpartier.
Så hur tror Lööf och Björklund att de ska få någon reell makt i en sådan regering,
Löfven kommer att som den betonghäck han är trycka ner dessa båda och köra det racet som han anser är bäst för sitt Socialdemokraterna.
Så frågan är om inte både Lööf och Björklund till sist får bita i det sura äpplet och känna sig blåsta om de nu knäcker Alliansen bara för att deras beröringsskräck gentemot Sverigedemokraterna är så stor att de sviker sina löften om att aldrig bidraga till ytterligare en socialdemokratisk regering?

Eller så får de som Knutson och även KD:s gamla ledare Göran Hägglund säger, stödja en regering bestående av antingen endast Moderaterna eller om Busch Thor återfår förståndet en M + KD-regering där de möjligen kan få sitta med på ett hörn och förhandla om budgeten.
Men då kommer de likväl att ha Sverigedemokraternas aktiva stöd att ta hänsyn till.
Så än en gång har både Lööf och Björklund att ta ställning till om de vill stödja en regering som SD också stödjer eller de kommer att svika sina väljare, de som de lovade en borgerlig regering åt.

Så frågan är nu om Centern och Liberalerna kommer att svika sina löften gentemot sina väljarkårer på det ena eller det andra viset?
Om de kanske till och med kommer att låta sitt spel gå så långt att de släpper fram Löfven än en gång bara för att de hatar Sverigedemokraterna så mycket att de hellre lägger ner sina röster i ett statsministerval än att de ger SD någon makt alls?
Sen kommer frågan vad dessa partiers väljare säger åt detta, men det lär vi inte få reda på förrän en sådan regering faller vid nästa val.

https://www.svt.se/…/analys-sprickan-mellan-m-och-c-kan-bli…
https://www.svt.se/…/fore-detta-kd-ledaren-tveksam-till-en-…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *