Tino Sanandaji: Det är inte polisens fel att de saknar resurser, men Sverige är för slapp mot antisociala brott.

av | 10 oktober, 2018

Kvällens hemska måsteläsning.

Vi diskuterar mest brott med motiv som pengar, makt eller hämnd, som är extremt skadliga men ändå lättare att förstå. Det finns dock också psykotiska brott av dem som njuter av att göra andra illa. Under sommaren mördades en uteliggare från Rumänien av tonåringar där detaljer inte är fullt rapporterade men som kan ha främlingsfientliga motiv och motiv att skada värnlösa.

Tre exempel i veckan, känsliga läsare varnas för det sista:

• Länstidningen Södertälje: ”Åtta män misshandlade förståndshandikappad i Hovsjö – polisen söker vittnen”

• Nya Wärmland Tidning: ”Ny ståltråd i Karlstad – polisen jagade två unga män” ”En man som var ute ertappade två unga män i färd med att spänna upp ståltråden, han konfronterade dem och de svarade med svordomar och avvek sedan från platsen…Tisdagskvällens händelse är den femte gången på en dryg vecka som ståltråd spänts över en cykelväg i Karlstad”

• ”En katt skjuten och en knivskadad i Värmdö. I torsdags blev Caroline Backséus och Rickard Anderssons katt Rambolina skjuten med en kula i ryggen vid hemmet i Ramsdalen. Under helgen blev en katt i norra Kopparmora svårt knivskuren i underlivet. – Om det är samma person som går omkring och gör så sjuka saker måste den stoppas”

I samtliga fall kan man fråga sig om rättsstatens respons. Om männen i Södertälje: ”Tre av dem greps, men släpptes strax därpå i frihet. Därefter har den förståndshandikappade mannen blivit misshandlad igen, erfar lokaltidningen”

I Karlstad lyckades polisen inte fånga de som sätter upp ståltråd för att fälla cyklister och säger ”nu finns i alla fall ett signalemet som ger oss en viss vägledning”, men har inte gått ut med detta signalement. Att sätta upp stråltrådar i brösthöjd utreds som misstäkt misshandel. Samtidigt säger polisen ”Det går inte att utesluta att det skulle kunna sluta med ett dödsfall”. Vore det inte rimligare om lagen betraktade det som mordförsök?

I Värmdö las polisanmälan mot kattmördaren ned: ”Vi gjorde en polisanmälan men den är nedlagd i brist på bevis. De hade behövt kulan, men det skulle ha kostat oss 8000 kronor extra att ta ut den”

Polisen borde betalat för att ta ut kulan och gripa de som dödar katter. Förutom att det en ondskefull handling att döda oskyldiga djur bör man tidigt identifiera dem med psykopatisk läggning, den som skadar djur har lägre tröskel för att skada människor. Det är inte polisens fel att de saknar resurser, men Sverige är för slapp mot antisociala brott.

Tino Sanandaji

Läs mer här…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *