Kristerssons ultimatum till C och L. “Får helgen på sig”!

av | 12 oktober, 2018

Moderaternas partiledning har kallat in hela sin riksdagsgrupp till ett extrainsatt på fredag förmiddag.
Kristersson säger: “Det finns en del saker att prata om just nu.”
Enligt SVT Nyheter har Kristersson nu ställt ultimatum till Centern och Liberalerna om ett regeringssamarbete.
Kraven har formulerats i ett dokument som Centerpartiet och Liberalerna ska ta ställning till under helgen.
I ultimatumet lär det stå, ska ni vara med i en Alliansregering eller inte?

Men tydligen står där också att om de inte vill vara med erbjuds de ett samarbete i riksdagen med option på att sätta sig i regeringen vid ett senare tillfälle.
Och nu har partierna helgen på sig att ta ställning till det dokument som beskriver ett sådant samarbete.
Men jag frågar mig vad det är för ett ultimatum, där de om de inte vill nu kan vid ett senare tillfälle få ingå i regeringen?
Att sen inte Kristdemokraterna nämns i det SVT nyheters rapportering tycker jag i alla fall är underligt.

Enligt SVT så ska alliansens partiledare träffas på måndag igen.
SVT uppger också att Kristersson inte beskriver sin regerings politik i detalj i dokumentet men en sak är tydlig och det är att hans regering inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.
En sak som källor till Expressen sagt är att så väntas Moderatledaren Ulf Kristersson inom kort dödförklara alliansen som regeringsalternativ.
Trots detta så ska de fyra partierna fortsätta samarbeta som en “värdegemenskap”.

En källa som SVT hänvisar till kallar det samarbetet i riksdagen för “alliansen light”.
En allianskälla hävdar att : “Alliansen kommer att utsättas för sin största utmaning någonsin.
Inom Moderaterna läggs skulden på Annie Lööf och Jan Björklund.
En allianskälla säger: “Alliansen kommer denna mandatperiod att vara en värdegemenskap men inte en regeringsbildning där alla allianspartier ingår.”
Exakt vad det betyder är oklart, men flera allianskällor tror att Ulf Kristersson inom kort kommer att “testa lösningen M/KD”.

En uppgiftslämnare säger: “Det är en naturlig slutsats.”
Moderaternas presschef Cherine Khalil kommenterade på torsdagskvällen Expressens uppgifter i ett sms: ”Ulf Kristersson sonderar möjligheten att bilda en alliansregering som bygger på alliansens gemensamma reformagenda. När och om vi har ngt att kommunicera kommer du självklart att få reda på det.”
Kristdemokraternas presschef Sara Hummerdal konstaterade:
”Alliansen för samtal om en gemensam väg framåt för att kunna bilda en alliansregering. Olika alternativ diskuteras i förtroendefulla samtal mellan partiledarna och inte via media. Därför vill jag inte kommentera några spekulationer. När vi har något nytt besked kommer vi att berätta det.”

Centerpartiets pressekreterare Hannes Hervieu kommenterade uppgifterna så här: ”Hur andra partier vill agera får de svara på. Alliansen består av fyra partier. Centerpartiet vill hålla ihop alliansen och bilda en alliansregering med stöd över blockgränsen. Det utgår vi från att även andra partier vill.”
Expressen har även sökt Liberalernas press- och stabschef Elin Boberg, men hon har inte återkommit. Så vad Liberalerna tycker om det vet nog ingen mer än de själva.
Likaså får vi inte reda på vad Moderaterna talade om på det extrainsatta mötet då Kristersson lurade pressuppbådet och tog bakvägen ut samt att det verkar som partiet satt munkavle på riksdagsgruppen.

Enligt TT höll Centerpartiet under torsdagen ett möte med partistyrelsen men det var locket på vad det gäller information om vad som diskuterats. Enligt uppgift till TT från kretsen kring Moderatledaren väntar han in interna diskussioner i Centern och Liberalerna om vägen framåt inför nästa veckas avrapportering till talman Andreas Norlén.
Så allt ser ut som om svenska folket får vänta i alla fall fram till tisdag innan några besked kommer angående Kristerssons regeringsbildande.
Vilken sen Andreas Norlén kommer att ge uppdraget till om inte Kristersson nu lyckas sy ihop en regering innan tisdagens möte med talmannen är väl rätt uppenbart.
Det blir nog med största säkerhet Stefan Löfven och en Socialdemokratiskt ledd regering.

https://www.expressen.se/…/extra-mote-i-moderaternas-riksd…/
https://www.svt.se/…/kallor-ulf-kristersson-staller-ultimat…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *