Nyanlända får förtur i större delen av landet

av | 13 oktober, 2018

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger själva att de inte ställer grupp mot grupp. Ja, även de flesta borgerliga partierna har uttryckt sig på samma vis bara för att skuldbelägga Sverigedemokraternas åsikter.
Men nu visar en undersökning som Boverket gjort och som Hem & Hyra redovisat att precis så är fallet, i fyra av tio svenska kommuner ställs grupp mot grupp
Nu kanske ni frågar en vilka grupper det handlar om?
Jo, den ena gruppen är de hemlösa och den andra gruppen är de nyanlända.
I ungefär 38% av de svenska kommunerna ges förtur till nyanlända, medan endast 8% av kommunerna ger förtur till hemlösa.

Orsaken är den lag som infördes för två år sedan, lagen som infördes då omöjliggör för kommuner att avvisa flyktingmottagande med hänvisning till bostadsbrist.
I samband med att lagen infördes så rekommenderade Boverket landets kommuner att införa förturssystem för personer i stort behov av bostad.
Men i flera kommuner genom ägardirektiv från de politiskt tillsatta styrelserna så går samtliga lediga lägenheter i de kommunala bostadsköerna till socialförvaltningarna. För att därifrån kunna erbjuda de nyanlända bostäder.
Men det är inte bara gruppen hemlösa som drabbas utan även
ungdomar i behov av en första bostad som är de stora förlorarna.

Så i praktiken är det så att det som många varnade för när lagen om att inga kommuner fick vägra ta emot flyktingar och ge dem bostad förverkligats.
Att nu ska alla kommunala i stort sett gå till den gruppen och de som inte tillhör denna exklusiva grupp får försöka hitta lägenheter på den privata marknaden om de kan det.
För på den privata marknaden krävs det ofta att man har en betydligt tjockare plånbok vilket många av ungdomarna som ska flytta hemifrån av förklarliga skäl inte har.
Så vad ska de göra, bo kvar hemma?
Eller menar kommunerna att de ska flytta ut i tält?
Man blir tyvärr inte det minsta förvånad när man läser om att grupp ställs mot grupp.
Det man dock blir både förvånad och förbannad över är att partierna som bestämde denna lag inte hade förutseende att inse att detta blev resultatet av denna lag.

https://www.hemhyra.se/…/nyanlanda-far-fortur-storre-delen…/
https://nyhetsbyran.org/…/13/fortur-till-bostad-for-nyanla…/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *