Efter 92 år har Landstinget i Dalarna fått ny färg

av | 16 oktober, 2018

Under måndagen röstade det nya landstingsfullmäktige in det nya politiska styret för Landstinget

Dalarna. Den senaste månadens arbete för att få till en ny majoritet har gått bra.

Dalasamverkan – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Dalarnas Sjukvårdsparti och Miljöpartiet – tar nu över landstinget efter 92 år med Socialdemokraterna vid rodret.

Lite smolk i bägaren blev det dock för Miljöpartiets Mursal Isa. Partiets distriktsstyrelse kuppade i helgen bort Isa som partiets landstingsråd. Isa var valberedningens förslag och fick tio gånger fler personröster än motkandidaten i valet.

– Lite underligt. Jag är naturligtvis besviken, säger han.

Inför årets val röstade medlemmarna i Dalarna och partiets valberedning fram Mursal Isa som huvudkandidat till landstingsvalet. Isa fick också överlägset flest personröster – 1 054 av totalt 1 928 kryss. Kerstin Lundh fick nära tio gånger färre personkryss – 144 stycken. Klanröstning fungerar bra även vid val till landstinget.

– Partiet, valberedningen och väljarna ville ha mig. Men en knapp majoritet av distriktsstyrelsen ville inte ha mig som landstingsråd. Det känns så där, säger han.

Säga vad man vill om MP, och det gör man, ärlighet och hederlighet är inte speciellt utmärkande drag hos dess politiker. Vilket Isa fick erfara. Isa har invandrarbakgrund. Det kan väl inte vara så att Miljöpartiets medlemmar är rasistiska? Efter att ha enats om att inte ha invandrare i landstingsfullmäktige ser resultatet ut som följer.

Till nya landstingsråd valdes Ulf Berg (M), Sofia Jarl (C), Christer Carlsson (M), Lisbeth Mörk Amnelius (DSP), Birgitta Sacrédeus (KD), Bo Brännström (L) och Kerstin Lund (MP). Ulf Berg blir också landstingsstyrelsens ordförande.

Till oppositionsråd valdes Elin Norén (S), Sebastian Karlberg (S), Abbe Ronsten (S), Maja Gilbert Westholm (V) och Benny Rosengren (SD).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *