Tino Sanandaji: Enligt Boverket behöver Sverige ca 530.000 nya bostäder närmaste åtta åren för att den redan skyhöga bristen inte ska förvärras.

Av | oktober 17, 2018

Bristen tvingar Kommunerna till nödlösningar, som att låta nyanlända gå före i bostadskön eller ta in familjer på dyra hotell.

Hem och Hyra: “Minst sex av tio kommuner har någon form av förtur till sina hyresbostäder. Klart vanligaste skälet till att människor gått före i kön är att de är nyanlända, visar Hem & Hyras genomgång…En anledning till att så många nyanlända rundat bostadskön är en ny lag som infördes för två år sedan. Lagen gör det omöjligt för kommuner att avstå från att ta emot nyanlända med hänvisning till att det saknas lediga lägenheter utan tvingar dem att på bästa sätt ordna med bostad.”

I 109 kommuner får nyalända förtur till bostäder, men bara 23 kommuner ger förtur till hemlösa. I Lomma bor nyanlända på dyra hotell “Nu köper kommunen en gård för 16,5 miljoner kronor för att pressa ned kostnaden…På en månad innebär det en boendekostnad på 65 000 kronor – bara för Nabeels familj. Att placera folk på hotell utanför kommunen är en väldigt dålig och dyr lösning, säger Robert Wenglén (M)”

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *