Över hela Europa grips och döms nu människor för hets mot folkgrupp.

En man hetsade mot muslimer på FB. Inlägget innehöll bland annat påståenden om att muslimska samhällen “befinner sig på medeltidsnivå”. Mannen medger att han delat inlägget, och säger att han gjort det för att få i gång en diskussion i ämnet. Tingsrätten anser att han gick för långt och dömde honom till villkorlig dom och 40 dagsböter för hets mot folkgrupp.

Okej, då vänder vi på det. Över hela Europa grips och döms nu människor för hets mot folkgrupp. I Sverige kan det räcka med att som ovan skriva att muslimska samhällen “befinner sig på medeltidsnivå”, sprida en ironisk bild om muslimers förakt mot det västerländska samhället för att bli kallad till förhör. Skriva svennehora, låta radikala muslimska predikanter sprida hatfyllda budskap på youtube riktat mot det svenska sättet att leva, det är inte att hetsa mot folkgrupp, eller?

Varje år görs anmälningar där offret misstänks ha valts ut eftersom att de just är svenskar. Men mig veterligen finns det inga fällande domar. Tyvärr verkar okunskapen vara stor i den här frågan, och det tycks finns en föreställning om att man måste tillhöra en minoritetsgrupp för att det ska vara fråga om hatbrott eller hets mot folkgrupp.

Svenskar är en folkgrupp inom ramen för att utsättas för hets. Det som skiljer svenskar från andra grupper är att man kräver att vi måste tåla mer. Det hela har klargjorts i en dom från Norrköpings tingsrätt, se länk. “Lagen och dess förarbeten tyder inte på att svenska och andra folkgrupper ska behandlas olika när det gäller hets mot folkgrupp” ändå gör den det.

Vad gäller Näthatgranskaren, som ligger bakom att människor i Sverige nu på löpande band anmäls finns mycket övrigt att önska. Hela projektet är enkelriktat, eller rättare sagt “targed” mot svenskar där man letar upp ord och fraser på framför allt facebook, som kan misstänkas utgöra hets mot folkgrupp, uppvigling eller olaga hot. Den omvända situation är alltså inte intressant. Och vad gäller personen bakom Näthatgranskaren, finns minst lika mycket övrig att önska.

Näthatgranskaren Åberg har uppgett att han ligger bakom 800 anmälningar varav en tiondel gått vidare till åtal. Det framgår också att det finns speciella åklagare som utsetts till att driva dessa mål. (Läs mer i bifogad länk: Samtiden)

“Näthatsgranskaren har blivit anmäld till Datainspektionen. Åtta ärenden ligger och väntar på att myndigheten ska titta på dem. Näthatsgranskaren riskerar inte bara att tvingas avbryta sin verksamhet, utan även dryga böter med den nya lagstiftningen.”

Och vad gäller själva lagen om hets mot folkgrupp borde den omedelbart skrotas.

https://www.expressen.se/…/man-hetsade-mot-muslimer-pa-fa…/…
https://lawline.se/…/hets-mot-folkgrupp-galler-aven-svenskar
https://www.hd.se/…/polisen-offer-valjs-ut-for-att-de-ar-sv…
https://samtiden.nu/…/nathatsgranskaren-ska-granskas-av-da…/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *