Löfven träffade alliansen i Sagerska

av | 24 oktober, 2018

Expressen skriver idag att Löfven kört fast i regeringsförhandlingarna. En bild som ges från flera håll, även från C och L som är Löfvens huvudspår.
Vid 10.30 kom Björklund ut från Sagerska huset, men utan att vilja kommentera något.
Samtidigt sätter nu Ebba Busch Thor tryck på förhandlingarna genom att kräva att alliansen ska lägga fram en egen budget för att utmana övergångsbudgeten.

I måndags efter presskonferensen växte kritiken mot Löfven och hans försök att bilda regering, då han inte hade några framsteg att rapportera. Redan när han fick sitt sonderingsuppdrag ifrågasattes hans chanser eftersom han blivit bortröstad. Hans enda chans är att övertyga C och L, att få till en blocköverskridande lösning. Men hur stora är de chanserna när båda partierna ger honom kalla handen.

En centralt placerad källa i Liberalerna konstaterar att diskussionerna är avslutade redan. Det går inte att komma framåt. Jan Björklunds stabschef Elin Boberg avvisar Löfvens försök att sondera en regering där S-ledaren också är statsminister.
Hon säger: “Vi har framfört och gör det gärna igen att Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat.”
Det står också klart Löfven drabbats av ett bakslag med Annie Lööf som har tagit en ny position i regeringsförhandlingarna.

Efter hon nobbat Kristerssons regeringsförslag om en M-Kd- regering och hotade att rösta nej till en sådan så öppnade hon för att sitta med i en S-ledd regering om hon fick med sig fler allianspartier, men efter Löfvens första sonderingsvecka slog hon igen den dörren och meddelade nyhetsbyrån TT: “Vi kommer inte bryta oss loss från Alliansen för att sitta i en S-ledd regering. Centerpartiet vill säkra långsiktigt stabila reformer som är bra för Sverige. Det vill vi göra genom att hålla ihop Alliansen och söka blocköverskridande lösningar som kan accepteras av partier på båda sidor blockgränsen.”

I tisdags svarade Löfven på på frågor i riksdagen om förra veckans EU-toppmöte i Bryssel. Men han yppade inte ett ord om hur sonderingarna gått.
Han sade: “Inte som jag vill prata om här. Om jag har möten och i så fall när så är det inget jag berättar här. Jag är helt övertygad om att det bästa för processen är att den sker så skyndsamt som möjligt men också att den är noggrann.”
Kritiken som sprider sig om Löfvens sonderingar är att han håller för lågt tempo.

Centerns partisekreterare Michael Arthursson har påpekat att Löfven inte hunnit med mer än ett möte per parti som han vill prata med under en vecka och Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström instämmer på Twitter: “Löfven har alltså haft ETT möte per parti på en vecka för att ”förstå bevekelsegrunder”. Märkligt få frågor på presskonferensen kring hur mästerförhandlaren egentligen förhandlar.”
Samtidigt som nu Löfven sonderar get sig Kristersson ut på en ”segerturné” tillsammans med sin partiledning. där de besöker regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne som nu alla får borgerligt styre.

I gårkväll kunde man även läsa på SVT-nyheter, att om moderaterna lägger fram en budget som innehåller skattesänkningar för pensionärer kan Sverigedemokraterna tänka sig att rösta på den för att fälla övergångsbudgeten. Men det ser ut som om Moderaterna vill komma överens om att pensionärsskatten ska finnas med i övergångsbudgeten trots att den egentligen inte får innehålla några kontroversiella eller tydligt partipolitiska förslag. Pensionärsskatten hamnar i en gråzon då i princip alla partier är med om att sänka pensionärsskatt.

https://www.expressen.se/…/iskalla-svar-nar-lofven-forsoke…/
https://www.svt.se/…/sd-sannolikt-att-vi-rostar-pa-en-m-bud…
https://www.svt.se/…/m-vill-enas-med-s-om-sankt-pensionarss…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *