Skyddsstopp på skola efter knivhot mot lärare

Stellan Armandsson arbetar som huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund i Norrtälje och är lärare på Grindskolan.

Under en längre tid har två elever på Grindskolan (F–9) i Norrtälje varit hotfulla och våldsamma mot flera lärare på skolan. Situationen har varit så allvarlig att lärare har blivit sjukskrivna på grund av våldet. Det rör sig om fyra-fem lärare som har blivit drabbade av eleverna under en lång tid, samt flertalet vikarier.

För drygt en vecka sedan inträffade en allvarlig händelse i skolmatsalen där en av de hotfulla eleverna rusade fram mot en lärare med en matkniv.

“Som tur är hann en kollega hojta till och varna läraren som snabbt reagerade och värjde sig från situationen. Det blev mycket dramatiskt. Utifrån det lärarna har berättat, där det rör sig om en lång historia om hot och våld som flera pedagoger har blivit utsatta för, så valde jag att begära ett skyddsstopp, säger Stellan Armandsson.”

Skyddsombud kan kräva att arbetsuppgifter omedelbart stoppas om de innebär allvarlig fara för liv eller hälsa. I det här fallet beslutades att stänga av en av eleverna under en vecka.

De drabbade lärarna känner tacksamma: ” jätteskönt att kunna få lite andrum en vecka, så för lärarna var det jätteskönt att eleven stängdes av.”

Vad exakt är det som är så skönt: En veckas andrum från mordförsök?

Vet man som lärare att man har blivit slagen flera gånger tidigare av samma elev, som sedan attackerar igen fast denna gång med en kniv, borde rimligen eleven flyttas från skolan med omedelbart verkan. Elever som utför kriminella handlingar borde allra helst stängas av och placeras på anstalt.

Nu ska jag inte dra några ogrundade slutsatser men det är inte länge sedan jag läste en studie om att lärare i mycket hög grad röstar på MP, S och V så grattis, De har fått den kravlösa, respektbefriade skola deras politiker tycker vi ska ha här i landet.

Läs artikel här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *