Våldtäktsvågen fortsätter med oförminskad styrka

av | 27 oktober, 2018

Våldtäktsvågen fortsätter med oförminskad styrka. 20 våldtäkter per dag anmäls, trots att svenska politiker påstår sig ta det här på allvar. Vi bör nog komma ihåg att deras allvar endast förekommer i abstrakt mening. Någon handlingskraft bakom orden finns inte. Våldtäkterna används för att plocka retoriska poäng och i ord visa att de minsann inte tolererar att kvinnor, flickor och pojkar våldtas i Sverige. Den abstrakta debatten lär fortsätta vilseleda så länge man inte öppet talar om att män med utländsk härkomst är kraftigt överrepresenterade vid våldtäkter. (Heberlein Ann; “Våldtäkt och kultur”, s.96-97. Fler offer väntar därmed  runt hörnet.

Flickor som blir våldtagna i skolan tas sällan på allvar. De tvingas gå tillsammans med sin/sina förövare. De kan till och med utsättas för ett horrykte, just därför att förövarna får gå kvar i skolan. Flickorna kan berätta sin historia om och om igen för omgivningen. Till slut börjar gärningsmannens vänner ifrågasätta vad som skett. Kan man vara säker på att hon blivit våldtagen? Var hon egentligen inte med på det? Lite grann i alla fall? Gärningsmännen ges alltså möjlighet att skryta om sin “erövring”. Tonårsflickan, offret, blir däremot äcklig, vidrig, smutsig – en hora helt enkelt. Tonåringar kan vara grymma. Signaler man sänder ut när man inte flyttar på förövarna är inte bara att skolan inte tar gärningen på allvar utan också att det måste ha varit offret som gjort något fel. Vi såg det ske med den dömde Arif Moradi. Vuxna svenska kvinnor som försvarde honom och hans snyfthistoria medan flickan misstänkliggjordes  – av vuxna svenska kvinnor.

Den 3 februari ligger en avsvimmad kvinna i fosterställning på marken iklädd i endast tights och en parkas. Det är två minusgrader ute. Den svårt medtagna kvinnan förs till akuten. Först dagen efter berättar kvinnan att hon våldtagits. Här är media noga med att att berätta att hon hon tidigare under dagen varit drogpåverkad och sökt vård därför att hon mått psykisk dåligt. Vad det har för relevans förblir en gåta. Snarare bidrar man till att minska offrets trovärdighet. Det är väl därför media fortsätter i samma anda. “Gänget visste att hon var “knarkad”. Ändå har en 17-åring “sex” med kvinnan.” De skriver inte; ändå väljer 17-åringen att våldta henne oralt. Hovrätten anser inte att det är en grov våldtäkt – kvinnans berättelse är inte helt sammanhängande och därför kan man inte slå fast att brottet inte begicks “tillsammans och i samförstånd med andra”. Hovrättens tolkning leder till att 17-åringen enbart döms att avtjäna sex månader. Om kvinnan är “knarkad” kan hon inte ge sitt samtycke. Om kvinnan trots att hon var “knarkad” sagt nej utsattes hon för en handling mot sin vilja när 17-åringen tryckte in sin penis i henne mun och hals.

Den 1 mars släpps en man efter en mycket grov våldtäkt. Detta trots övervägande bevisning.
Den 5 mars utreder polisen fyra fall av försök till våldtäkt i centrala Uppsala.
Den 7 mars anhålls fyra pojkar mellan 15 och 16 år misstänkta för en våldtäkt som begicks i en lokal i Malmö i februari. Alla anhålls misstänkta för grov våldtäkt.
Den 30 mars var en kvinna på väg från jobbet i Bromma vid 17-tiden. Då gick en man till attack. Det var en fullbordad överfallsvåldtäkt utomhus. Kvinnan kände inte gärningsmannen.

Den 30 augusti släpper polisen en fantombild av en överfallsvåldtäktsman. Mannen jagade sina offer på cykel genom Malmö, överföll och våldtog dem. Han utsatte offren för livsfara. Polisen var helt enkelt tvungen att få stopp på honom.
Den 31 augusti grips och anhålls mannen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Fast det där med fantombild undviker man helst. Det kan leda till att man låser vittnen och tipsen till ett visst utseende. Det kan ju vara så att utseendet inte är helt rätt. Mannen hade ett utländskt utseende.

Den 20 september häktas en 19-årig man för en misstänkt våldtäkt i en gymnasieskola på Höglandet. Mannen nekar till brott.
Den 21 september i Malmö utsätts en kvinna för grov våldtäkt medan hon är bakbunden Hon blir hotad med kniv och blir slagen.
Den 24 september våldtas en kvinna i Göteborg. Kvinnan får föras till sjukhus. Ingen gripen.
Den 25 september våldtas en kvinna i Stockholm när hon är på väg till jobbet. Ingen gripen.
Den 26 september våldtas en kvinna på ett boende i Boden. Ärendet läggs ned i brist på bevis trots att kvinnan har blåmärken på underkroppen och befinner sig i chock.
Den 7 oktober, skriver polisen på sin hemsida om en gruppvåldtäkt. Åklagaren vill inte berätta något om fallet.

Den 8 oktober åker tre ungdomar fast för grov våldtäkt mot minderårig flicka. Alla tre är misstänkta i lika hög grad av inblandning. Brottsrubriceringen innebär att våldet/hotet var synnerligen allvarligt. Rubriceringen utelämnar dock “överfallsvåldtäkt” eftersom man enligt kammaråklagaren inte överfalls inomhus, det kan endast ske utomhus, vilket i sig är galenskap. Flickan är minderårig. I samma rum befinner sig TRE ungdomar, vilket idag kan innebära allt från ungdomar till vuxna män, beroende på vilken etnicitet förövarna har. Vid en viss tidpunkt bestämmer sig de tre att överfalla flickan. Hon ska då försvara sig mot sex armar, sex ben och tre könsorgan. Vad som egentligen sker vet ingen. En kanske höll fast, medan två använde de hål flickan har för att tillfredsställa sig. Eller så så höll en fast och våldtog, medan de andra två tittade på och väntade på sin tur. En sak vet man i alla fall när det kommer till våldtäkter och det är att offren till sist börjar blöda och kanske även kräkas.

Den 11 oktober döms en 23-årig man döms till tre års fängelse för att ha våldtagit två kvinnor på två Den olika nattklubbar i Malmö.
Den 19 oktober bestämmer sig 29-åriga Nichole för att ta ta en taxi hem till Solberga efter en krogkväll i Stockholm. En okänd man hoppar in i bilen och försökte senare våldta henne.

Den 26 oktober söker polisen vittnen till ett grov våldtäkt mot en tioårig flicka i Stockholm. För att sätta perspektiv på det hela när vi läser om en tio-årig flicka som utsätts för grov våldtäkt måste vi tänka på att en tio-åring inte är redo, vare sig psykiskt eller fysiskt. Det kan uppstå fysiska skador som omöjliggör ett normalt sexliv i vuxen ålder. De psykiska skadorna är enorma. Flickan kommer delvis återhämta sig, men hon kommer inte längre vara densamma. Det är många barn som utsatts för övergrepp som under tonåren försöker ta sina liv. Det är många som blir utåtagerande. Det är många som söker sig till otryggheten när de ska pröva sina vingar när det kommer till egna pojkvänner och ett eget sexliv. De trasas sönder på ett sätt som tar mycket lång tid att återhämta sig ifrån.

Som ni förstår är våldtäkterna ovan endast ett axplock av alla som sker. Det anmärkningsvärda är hur ökningen förklaras. Antingen ses den som en effekt av metoo-rörelsen, eller en lagändring och/eller att anmälningsbenägenheten ökat. Tabut att tala om att vissa grupper av män ägnar sig åt att våldta ligger fast, liksom att omnämna gruppen män som våldtar. Det som hänt är att tidningarna i högre grad rapporterar om våldtäkterna, men alltför ofta är noga med att “förklara” våldtäkterna som en effekt av andra orsaker som svenska samhället är skyldiga till. Ofta misstänkliggörs också kvinnan.

Våldtäktsmannen omvandlas till offer. En våldtäktsmans eventuellt svaga självkänsla eller svårigheter i livet minskar inte ansvaret för det han gjort. Det kan aldrig omvandlas till en förklaring eller en ursäkt. Samhället och vuxenvärlden måste sluta upp bakom offret, och detta utan tvekan eller förbehåll, men samhället gör inte det. Det är därför våldtäkterna fortsätter.

Text och bildval av Madeleine E Lilja Rönnqvist och Jan-Ove Malmgren

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zL9K2v/polisen-slapptes-efter-misstankt-valdtakt–kvinnan-valdigt-grovt

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fyra-minderariga-anhallna-efter-valdtakt-i-malmo

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polisen-vi-utreder-fyra-fall-av-forsok-till-valdtakter-i-centrala-uppsala

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1qQjP/valdtakt-i-bromma–man-attackerade-kvinna-pa-oppen-gata

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VR8Xwp/brutal-valdtakt-i-massagesalong

https://www.jnytt.se/article/elev-begars-haktad-efter-misstankt-valdtakt/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dd18no/kvinna-overfallen-och-valdtagen-vid-arstafaltet

https://polisen.se/aktuellt/handelser/2018/september/24/24-september-06.00-valdtakt-goteborg/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/misstankt-valdtakt-pa-aldreboende-1

https://www.sydsvenskan.se/2018-08-30/polis-slapper-fantombild-pa-valdtaktsman-i-malmo

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9m1m4q/en-anhallen-for-valdtakt-i-gallivare

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/a29OjM/mannen-forsokte-valdta-nichole-29-efter-taxiresan

http://www.kristianstadsbladet.se/nyheter/far-fangelse-for-valdtakter-pa-nattklubbar-2/

http://projektsanning.com/2018/10/26/grovt-valdsbrott-i-malmo-polisen-soker-vittnen/?

https://www.sydsvenskan.se/2018-10-08/tre-tonaringar-fast-for-grov-valdtakt-pa-flicka

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *