Gratis körkortsundervisning för invandrare i Östergötland.

Av | 28 oktober, 2018

I Östergötland erbjuds nu nyanlända invandrare på en förberedande körkortsutbildning så att de lättare kan ta körkort. Detta är något som Norrköpings Tidningar har berättat om. Länsstyrelsen i Östergötland som står bakom i samarbete med åtta av länets kommuner har en skattefinansierad budget på 1,75 miljoner kronor och projektet sträcker sig fram till den 15 januari 2020.
Den skattefinansierade satsningen riktar sig till nyanlända invandrare och ”andra grupper av invånare som står långt från arbetsmarknaden”, skriver Valdemarsviks kommun i ett pressmeddelande.

Djamal Hamaili samordnare för integrationsenheten i Valdemarsviks kommun säger i pressmeddelandet: “Deltagarna i den förberedande utbildningen kommer att få både teori- och körundervisning. De förebyggande insatserna handlar om teoriundervisning för att bland annat överbrygga språkliga hinder, men även om övningskörning i grupp. Vissa har haft ingen eller väldigt liten tillgång till fordon, så bara att sätta sig bakom ratten och testa med stöd av en pedagog och andra deltagare är en viktig framgångsfaktor.”

Förutom Valdemarsvik, som är projektägare, så ingår även Ydre, Linköping, Söderköping, Ödeshög, Motala, Finspång och Norrköping samt Arbetsförmedlingen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund i projektet. Det hela finansieras av statliga skattemedel som länsstyrelsen i Östergötland beslutat om. I pressmeddelandet påpekas att projektpengarna inte kommer att gå till körkortet utan till den förberedande utbildningen. Djamar Hamaili tror att ett körkort gör att fler invandrare kan bosätta sig på landsbygden.

Han berättar: “Den förberedande körkortsundervisningen riktas till nyanlända och andra grupper av kommuninvånare som står långt från arbetsmarknaden. Målet är att öka förutsättningarna för att deltagarna, efter att ha deltagit i den förberedande körkortsutbildningen, ska anmäla sig till trafikskola och klara av att ta körkort. Körkort är viktigt för att kunna få ett arbete, men det ökar också möjligheten att bosätta sig på landsbygden.”
En tidigare analys som Dagens Samhälle gjort visar att cirka 70 procent av alla asylmigranter bosatte sig i storstadsregioner, 92 procent ville bo söder om Gävle.

Så frågan är om detta är det bästa sättet att använda skattemedel?
Är det kommunernas uppgift att bidraga med körkortsutbildning åt vissa grupper av kommuninnevånare? Även om det bara är en förberedande sådan.
Man undrar därför att från vänster till höger så säger politiker att de inte ställer grupp mot grupp. Att man inte förfördelar några grupper gentemot andra.
Så vad är då detta, är inte det att sätta grupp mot grupp?
Men de som nu bestämt detta kommer säkert med någon floskel om att det är för en god sak och att det kommer att bli lättare för denna grupp att komma ut i arbetslivet.

Men om man då tittar på den studien som Dagens Samhälle gjort där cirka 70 procent av denna grupp vill bo i storstadsområdena, och där behövs inte mer biltrafik. Där håller vissa partier på att utestänga all annan trafik än yrkestrafiken, bussar och taxi.
Så då frågar man sig om de behöver körkort och än mindre en förberedande körkortsutbildning?
Är inte detta att slösa med skattemedlen?
Man bara frågar, för i mina ögon så ser jag skattemedel flyga likt flyttfåglar. Försvinna för att inte komma tillbaka.

https://nyheteridag.se/gratis-korkortundervisning-for-inv…/…
https://www.nt.se/…/lyckade-projektet-rattas-vidare-om55276…
http://www.valdemarsvik.se/…/Bred-satsning-pa-forberedande…/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *